Overlast op vakantieparken in Hardenberg aangepakt

Door Nationale Recreatiegids / Johanne Levinsky
2 min
Permanente bewoning, overlast of criminaliteit. Vakantieparken zijn wat dat betreft enigszins controversieel geworden. Zo ook in Hardenberg en omgeving. Op bungalowpark De Haar in Balkbrug heeft men al jaren last van overlast door criminelen en is een chalet daar hun enige onderkomen. Op bungalowpark Het Stoetenslagh in Rheezerveen kampt met soortgelijke problemen, al dan niet op kleinere schaal. Daarom gaat de gemeente Hardenberg hier ingrijpen. De leefbaarheid op en rondom deze parken moet worden verbeterd, aldus de gemeente en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). 

De gemeente Hardenberg gaat de problemen niet alleen aanpakken, maar doet dit in samenwerking met de politie, de Veiligheidsregio IJsselland, het RIEC en het Expertisecentrum Vitale Vakantieparken van de provincie Overijssel.

Permanente bewoning en criminaliteit

Op de meeste van de veertig vakantieparken in de gemeente Hardenberg gaat het goed. De campings en woningen worden gebruikt voor recreatieve doeleinden, met af en toe een illegale bewoning hier en daar. Maar op De Haar gaat het minder goed. Daar is het recreatieve aspect vaak verdwenen en wonen diverse mensen, waardoor kwetsbaren met allerlei problemen, zoals ex-gedetineerden, mensen met geldproblemen of ggz-problematiek. Een chalet op een bungalowpark of camping is voor hen vaak de enige manier om een dak boven het hoofd te hebben. De gemeente Hardenberg gaat daar de leefbaarheid en veiligheid aanpakken, als onderdeel van het project Vitale en Veilige Vakantieparken. Voor het project is 400.000 euro vrijgemaakt voor volgend jaar.