Populaire vakantieparken en trends voor 2024: wat vinden Nederlanders belangrijk?

Door Nationale Recreatiegids / Johanne Levinsky
4 min
Uit het recente Onderzoek Vakantieparken Consumentenbeleving & Trends 2024 blijkt dat vakantieparken in Nederland onverminderd populair zijn. 80 procent van de ruim 2.500 ondervraagden vierde de afgelopen twee jaar vakantie in een vakantiepark, waarbij Nederland veruit de favoriete bestemming blijft. Hierbij scoort Limburg het hoogst als populairste provincie, met Drenthe en Gelderland vlak daarachter. Dit meldt Parkvakanties. 

Nederlandse vakantiegangers zijn over het algemeen tevreden met hun verblijf op vakantieparken. Maar liefst 79 procent beoordeelt hun ervaring met een rapportcijfer van 8 of hoger, wat resulteert in een gemiddelde score van 8,1 voor 2024. Twee jaar geleden scoorden de vakantieparken in ons land nog iets minder goed. Toen kregen ze een 7,9 als gemiddeld cijfer.

Wat moet een vakantiepark hebben?

Het binnenzwembad blijft met afstand de populairste faciliteit onder de gasten. Andere belangrijke voorzieningen zijn een restaurant, een parkwinkel, en speelvoorzieningen voor kinderen, zoals buiten- en indoorspeeltuinen.

De grootste ergernissen

Ondanks de overwegend positieve beoordelingen, blijft een slecht schoongemaakt huisje de grootste ergernis voor veel bezoekers. Slechte bedden en versleten meubels volgen op enige afstand als andere veelgenoemde irritaties.

Receptie of keyless entry?

Een interessante trend is de opkomst van keyless entry, waarbij gasten toegang krijgen tot hun accommodatie zonder langs de receptie te hoeven. Slechts 17 procent van de ondervraagden geeft aan hier de voorkeur aan te geven, al ligt dit percentage onder jongeren (tot 35 jaar) met 25 procent beduidend hoger.

Populairste aanbieders

Als het gaat om vakantieparkaanbieders, komt Landal als grote favoriet uit het onderzoek, gevolgd door Center Parcs en Roompot. Na de overname van Landal door Roompot is ervoor gekozen om de naam Landal te behouden, wat blijkbaar goed wordt ontvangen door de Nederlandse vakantieganger.

Meer over het onderzoek lees je hier.

Afbeelding: Landal Greenparks