Rechter aan bungalowbewoners vakantiepark: ‘Betaal achterstanden en je wordt weer aangesloten op gas’

Door Nationale Recreatiegids / Johanne Levinsky
6 min
Pas als de bungalowbewoners van Camping de Zware Bergen hun betalingsachterstanden hebben ingehaald, worden ze weer aangesloten op de gastank. De eigenaar van de camping heeft hen afgelopen zomer van het gas gehaald, toen ze aanhoudend een door henzelf berekende energieprijs bleven betalen in plaats van de door de eigenaar vastgestelde energieprijs. Als ze niet snel hun achterstanden inhalen, hebben ze straks ook geen elektriciteit meer. Dit meldt het Eindhovens Dagblad.

Op het bijna leegstaande vakantiepark in het Noord-Brabante Luyksgestel wonen vijf mensen of stellen met een gedoogbeschikking voor permanente bewoning. Andere eigenaren van chalets of bungalows verhuren deze voor recreatie of zijn er zelf enkel tijdens vakantie. Het plan is om het terrein door Landal te laten transformeren tot een geheel nieuw park, maar de bungalows van de bewoners hoeven niet weg. In 2018 telde het park nog 291 stacaravans en 21 recreatiewoningen

Voorschotten versus daadwerkelijk verbruik

De 31 chaletbewoners krijgen al jaren zonder problemen gas, water en licht geleverd, tot de campingeigenaren in 2022 besloten de energieprijs aan te passen op basis van voorschotten. De bungaloweigenaren weigeren dit bedrag te betalen en maken sinds eind 2022 nog altijd het geld over voor de energie die ze daadwerkelijk verbruiken. Volgens de campingeigenaren hebben de bewoners hierdoor een betalingsachterstand opgelopen en is de gezamenlijke gastank leeg komen te staan. Hiertegen gingen de bewoners in beroep door een rechtszaak aan te spannen, maar ze zijn in het ongelijk gesteld. En als ze niet snel de achterstallige 80.000 euro betalen, sluiten de eigenaren ook de elektriciteit af.

Bungalows loskoppelen van camping

Als het aan mede-eigenaar Paul van Os ligt, koppelt hij de woningen los van het campingterrein. Bewoners zien die zelfstandigheid ook wel zitten, maar hebben hiervoor toestemming nodig van de gemeenten en moeten daarvoor nieuwe gas- en elektra-aansluitingen krijgen. Maar zeggen ze, dat gebeurt liever vandaag nog dan morgen. 

De camping is al jaren in verval. Van Os kocht de camping in het uiterst zuiden van Noord-Brabant, om er in andere vorm mee door te gaan: "De camping is door de jaren heen in verval geraakt. Er is veel achterstallig onderhoud, de exploitatie moeizaam. Je moet dan echt over veel kapitaal beschikken om er nog iets van te maken.” Daarom kondigde hij in 2018 aan het park te sluiten.