Bewoners EuroParcs bezorgd over nieuwe huurcontracten: ‘Het zijn wurgcontracten’

Door Nationale Recreatiegids / Johanne Levinsky
4 min
Vakantieparkketen Europarcs wil de regels in huurcontracten straks verscherpen. Eigenaren van chalets of huisjes op deze parken maken zich hier grote zorgen over en noemen de nieuwe overeenkomsten wurgcontracten. Van de huidige zeshonderd verschillende contracten, moeten er zes overblijven. De vrees op EuroParcs Beekbergen is dat er straks sprake is van een ‘eenheidsworst’ waarbij bewoners opgelegd krijgen hoe hun huis en tuin eruit moeten zien. Wijken ze daar vanaf, dan krijgen ze mogelijk forse boetes. Dit meldt de Stentor. 

Op vakantiepark Beekbergen van EuroParcs hebben eigenaren nu een mini-bieb staan of een glijbaan in de tuin. Volgens een van de bewoners is dat straks niet meer toegestaan en mogen bewoners niet meer dan een ornament in hun tuin hebben staan.

Leven moeilijk maken

Als er zoveel onvrede is, waarom weigeren ze het contract dan niet? Omdat het park van EuroParcs is en blijft. “Ze kunnen je het leven heel moeilijk maken”, zegt de bewoner die anoniem wil blijven. De keten kan er bijvoorbeeld voor kiezen om huisjes van eigenaren die hun plekje willen verhuren, niet online te zetten. Bewoners van andere, vooral oudere, vakantieparken van het bedrijf maken zich ook zorgen. Tegelijkertijd is er ook een groep bewoners die wél voor scherpere regels in de overeenkomsten is.

Bezuinigingen zonder financiële gevolgen voor bewoners

EuroParcs neemt maatregelen om de miljoenentekorten terug te dringen. Het bedrijf kampt al langere tijd met ernstige geldproblemen en heeft een schuld van 200 miljoen euro bij onder andere de Amerikaanse geldschieter Ares en banken zoals ABN AMRO en Rabobank. EuroParcs laat weten de zorgen van bewoners te begrijpen, maar kan de waardering van eigenaren en hun gasten alleen verhogen als er afscheid wordt genomen van de zeshonderd verschillende contracten. “Met de nieuwe basisovereenkomst, en nog maar zes eigendomscontracten kunnen we beter inspelen op de wensen en behoeften van (potentiële) eigenaren van een recreatiewoning.” Woordvoerder Yvonne Damhoff-Alblas benadrukt dat eigenaren hier geen financiële gevolgen door zullen ervaren, behalve hopelijk de positieve.