Noodlijdend vakantiepark ’t Broeckhuys krijgt geen tijd om regeling te treffen met schuldeisers
De financiële problemen komen deels door conflicten met huisjeseigenaren over de parkbijdrage en tarieven voor voorzieningen. Sommige eigenaren betalen niet, wat de inkomsten van het park flink drukt. Van de ruim tweehonderd huisjes is slechts een klein deel in beheer van het park; het merendeel wordt door eigenaren zelf gebruikt of verhuurd.
Herhaalde problemen en schulden
Dit is niet de eerste financiële tegenslag voor het park. In 2001 en 2012 ging het park al failliet. Permanente bewoning en huisvesting van arbeidsmigranten die de horeca en voorzieningen nauwelijks gebruikten, zorgden voor lage inkomsten. Sinds 2018 staat de gemeente Beuningen alleen recreatief gebruik toe, wat renovaties noodzakelijk maakte. Hierdoor stapelden de schulden zich verder op, waaronder bij de Belastingdienst.
Rechter wijst WHOA-verzoek af
De rechtbank stelt dat de beheerder niet voldoende kan aantonen waarom een afkoelingsperiode noodzakelijk is. Ook missen bewijzen dat essentiële voorzieningen zoals stroom zouden worden afgesloten. Schuldeisers zouden volgens de rechter meer baat kunnen hebben bij een faillissement.
Toekomst van het park
Bij een eventueel faillissement lijkt de impact voor huisjeseigenaren beperkt. Het beheer kan, net als in het verleden, door een ander bedrijf worden overgenomen. Huidige beheerder Sander van der Weerden reageert niet inhoudelijk op vragen, maar geeft zonder details aan dat er andere plannen klaarliggen voor het park.