Ijsbeer Wilbär is de nieuwste aanwinst van Dierenrijk Mierlo

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Een mannetjesijsbeer is vorige week aangekomen in dierentuin Dierenrijk Mierlo. Dankzij de schadelijke effecten van klimaatverandering belanden ijsberen steeds vaker in West-Europese dierentuinen. Dit meldt Eindhovens Dagblad. 

In Dierenrijk Mierlo zijn zo’n 100 dieren te bezichtigen. Het park is hiermee aan de kleinere kant in vergelijking met titanen zoals Burgers Zoo in Arnhem en Wildlands Emmen. Daarom is het des te opmerkelijker dat Wilbär is aangekomen in dit bescheiden provinciestadje in Noord-Brabant.

Slinkend jachtgebied 

Dankzij de gevolgen van klimaatverandering zijn er steeds meer ijsberen te vinden in Europese dierentuinen. Door de opwarming van de aarde smelten de Noordelijke poolkappen. IJsberen, zoals de naam suggereert, hebben ijs nodig om te jagen. Ze gebruiken luchtgaten in het ijs als valkuilen voor zeehonden en zeerobben. Nu het ijs smelt is hun prooi ze steeds vaker te slim af, mede door de voordelen van hun wendbaarheid in het water. IJsberen worden dan uitgehongerd en verdwaald aangetroffen in landen zoals Zweden.

Europese samenwerking 

Europese dierentuinen hebben deze trend geanalyseerd. Daarom zijn ze een samenwerkingsverband aangegaan. Een internationaal managementprogramma houdt per ijsbeer bij uit welke stamboom hij of zij afkomstig is, of er erfelijke ziektes in de bloedlijn voorkomen en waar hij of zij is geboren. Op basis van deze gegevens wordt een ijsbeer toegewezen aan een park die de ruimte en omstandigheden heeft om de populatie te bevorderen. Wilbär mag in de komende jaren proberen om een nieuw nestje te maken met het vrouwtje Frimas.

Door: Nationale Recreatiegids/ Mila Tukker