Blijdorps ‘penisplant’ staat in bloei

Door Nationale Recreatiegids
2 min
De Sumatraanse reuzenaronskelk, beter bekend als de reuzenpenisplant, staat in bloei in de monumentale Victoriaserre in Blijdorp. De plant wordt al jaren verzorgd als knol door de botanische afdeling. Het is bijzonder dat de plant in bloei staat, want dat gebeurt eens in de vijf tot tien jaar. deze soort, de Amorphopallus titanum, bloeide voor het laatst in 1963 in Blijdorp. De plant is daarna niet meer in de collectie inbegrepen, tot een jaar of acht geleden. Dat meldt Blijdorp. 

Het duurt ongeveer twee weken voordat de bloemknop zich ontwikkelt. Vervolgens gaat het schutblad na drie dagen open. Met de hoge bloeiwijze en roodgekleurde schutblad verspreidt de plant een doordringende aasgeur. Die trekt verschillende insecten aan, die hun rol als verstuiver vervolgens vervullen.

Om zelfbestuiving te voorkomen zijn de mannelijke en vrouwelijke planten van elkaar gescheiden. Eerst komen de vrouwelijk bloemen tot bloei, de mannelijke volgen een paar dagen later.

Korte bloei

Na twee tot drie dagen zijn de bloemen uitgebloeid. Na succesvolle bestuiving ontwikkelen er zicht tientallen vruchten met 1 tot 2 zaden per vrucht. Dit cluster rijpt in het komende half jaar tot jaar. De reuzenaronskelk is in haar bladstadia vaak te bewonderen in de Victoriaserre. Blijdorp heeft meerdere exemplaren van verschillende leeftijden.

Bedreiging

De reuzenaronskelk komt in het wild voor op de westelijke flanken van de berghellingen op West-Sumatra in Indonesië. De plant wordt bedreigd door handel en vernietiging van het regenwoud voor oliepalmplantages.