18 miljoen voor restauratie Rivièrahal Diergaarde Blijdorp

Door Nationale Recreatiegids
5 min
Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu gaat het eindelijk gebeuren. Diergaarde Blijdorp gaat de monumentale Rivièrahal restaureren. In 1940 werd het hoofdgebouw van de dierentuin ontworpen door Sybold van Ravesteyn in neobarokke/functionalistische stijl. Nu krijgt het een nieuwe bestemming. Het Rotterdamse college heeft in het coalitieakkoord 2022 een bijdrage van 18 miljoen euro voor Diergaarde opgenomen. Op 26 juni vond de ondertekening in de Rivièrahal plaats door wethouder Said Kasmi (o.a. Cultuur) en Erik Zevenbergen, directeur-bestuurder Diergaarde Blijdorp, meldt de dierentuin.

Wethouder Said Kasmi, wethouder Cultuur: “De Diergaarde is het grootste Rijkmonument van de stad met 21 Rijksmonumenten waarvan er 16 in de oude glorie zijn hersteld. De grootste opgave bestaat nu uit de nog te restaureren Rivièrahal. Dit monumentale gedeelte van Diergaarde, een ontwerp van architect Sybold van Ravesteyn, is de blikvanger en ook het grootste monument in de tuin. Dat willen we graag zo houden, maar dan in een nieuw jasje, passend bij de stad van vandaag.”

Met de voorgestelde bijdrage van de gemeente Rotterdam wordt de Diergaarde in staat gesteld om de restauratieopgave van de Rivièrahal te starten. Zo komt er een voorplein met terras en ontmoetingsplek, die ook toegankelijk is buiten de openingstijden van Diergaarde. Het volledige gebouw wordt gefaseerd aangepakt en behelst de centrale hal, de Victoriaserre, het gorillaverblijf en het Dikhuidenverblijf. De Victoriaserre is de eerste fase. De botanische invulling met de reuzenwaterlelie Victoria amazonica in de karakteristieke ronde vijver, blijft de basis voor de monumentale serre.

Doorontwikkeling

Diergaarde krijgt jaarlijks 1,5 miljoen mensen op bezoek. Het is dan ook de grootste attractie van Zuid-Holland en de meest bezochte dierentuin van Nederland. De Diergaarde profileert en programmeert nadrukkelijke voor een diverse doelgroep. In haar exploitatie is Blijdorp erin geslaagd om zelfstandig te kunnen functioneren zonder overheidssubsidie. Toch blijven giften en sponsorbijdragen van groot belang voor de doorontwikkeling van de Diergaarde zoals benoemd in het Masterplan 2020-2030: ‘Blijdorp Natuurlijk’.

Erik Zevenbergen, directeur Diergaarde: “We zijn heel blij met de substantiële bijdrage van de gemeente. Hiermee kunnen wij starten met de restauratie van de Rivièrahal. De voorbereidingen voor de Victoriaserre zijn in volle gang. Er wacht ons nog wel een grote uitdaging om deze enorme klus af te krijgen, maar de grootste stap naar een nieuwe Rivièrahal is gezet.”

De gemeentelijke subsidie van 18 miljoen euro wordt in drie tranches van 6 miljoen euro uitgekeerd en ondergebracht bij het Nationaal Restauratiefonds, het expertisecentrum op het gebied van monumentensubsidies. Totaal is voor de restauratie 42 miljoen euro berekend. De Diergaarde wil de restauratie afronden voor 2032.