Verontwaardiging bij Partij voor de Dieren na onthulling verhaal dood apen DierenPark Amersfoort

Door Nationale Recreatiegids
3 min
In 2020 ontsnapten de twee chimpansees Mike en Karibuna uit hun binnenverblijf in DierenPark Amersfoort. De oorzaak was een menselijke fout. Volgens de dierentuin zou de verdoving ook pas te laat gaan werken, waardoor zij zich genoodzaakt voelden om de dieren dood te schieten. Het verhaal is dit weekend door het AD naar buiten gebracht. Dit leidde tot veel verontwaardiging onder mensen die zich bezighouden met het lot van de dieren.

Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Dieren, Frank Wassenberg, noemt het ‘uiterst amateuristisch’ dat het dierenpark deze keuze heeft genomen. Hij heeft er geen woorden voor over. Het onderzoek van het AD wees uit dat het dierenpark geen andere mogelijkheid zag dan het doodschieten van de twee chimpansees.

Volgens het dierenpark zou de verdoving te langzaam inwerken. Echter blijkt ook uit het onderzoek dat er ten tijde van het incident geen dierenarts in het park was om een verdoving klaar te maken. Dat verwijt Wassenberg het park. Hij vindt het erg dat er niet standaard een dierenarts aanwezig is in het park. Wassenberg noemt het een opstapeling van blunders. Primatoloog Marc van Roosmalen zegt ook dat een verdoving wel had kunnen werken. De schuld van de escalatie ligt bij DierenPark Amersfoort, stelt het Kamerlid.

Geen eenmalig incident

Het is niet de eerste keer dat er dieren uit het park zijn ontsnapt. Eerder ontsnapten er ook twee wolven, waarvan een overleed. In hetzelfde jaar ontsnapte ook een hyena. Die kwam niet verder dan de ruimte waar alleen medewerkers mogen komen.