Uitgestorven vissen zwemmen binnenkort rond in WILDLANDS

Door Nationale Recreatiegids
3 min
Binnenkort zullen vissen die met uitsterving worden bedreigd, te zien zijn in twee aquaria in het gedeelte Serenga van dierenpark WILDLANDS Emmen. Dit zijn de hooglandkarper, tiro dorado, tijgertandkarper, tequilavis, Ameca elrits en de San Marcos-tandkarper. Het dierenpark zal de vissen gaan kweken om hun uitsterving tegen te gaan. Dit meldt Wildlands Emmen.

Van de San Marcos-tandkarper, die oorspronkelijk uit Mexico komt, is al 50 procent van de wilde populatie verdwenen. Hierbij speelt vervuiling van het water een grote rol. Maar ook vissoorten die niet in deze leefomgeving horen, jagen de tandkarpers weg. De vis staat dan ook op de rode lijst van de IUCN met de aanduiding CR. Deze afkorting staat voor critically endangered, een stempel die bewaard wordt voor soorten die een heel hoog risico op uitsterven hebben.

Bijna te laat

De vissen Ameca elrits en de tiro dorado die ook in het water van WILDLANDS zullen gaan zwemmen, zijn helaas al bestempeld met EW (extinct in the wild) en leven alleen nog in dierenparken. Met het EEP fokprogramma proberen dierenparken deze twee soort weer opnieuw te kweken. Wanneer alle omstandigheden weer goed zijn, worden ze weer vrij gelaten in hun natuurlijke leefomgeving.

Informatiebron

De IUCN Rode Lijst van bedreigde soorten staat vol met informatie over de status van dier- en plantsoorten van over de hele wereld. Hiermee laat de Rode Lijst zien welke dier- en plantsoorten het meeste risico lopen en nodig beschermd moeten worden.

Door: Nationale Recreatigids / Marian van Reesch

Copyright afbeelding: WILDLANDS