Frans showpark Puy du Fou heeft Meppel in het vizier voor nieuw park

Door Nationale Recreatiegids
9 min
Het Franse showpark Puy du Fou heeft grootste plannen voor de Drentse stad Meppel. Daar wil het een park openen dat de omvang heeft van 120 voetbalvelden met grootste shows die honderdduizenden bezoekers moeten trekken. Dat meldt RTL Nieuws.

Waarschijnlijk heb je nog niet eerder gehoord van Puy du Fou. Toch zijn zij al langere tijd actief in Nederland, zoals in de Efteling. Daar helpt het themapark al jaren mee aan de show Raveleijn. Het plan voor Puy du Fou is om een soort Raveleijn XL neer te zetten. Daar kunnen bezoekers een reis maken door verschillende tijdperken uit de geschiedenis, met bijbehorende historische dorpen en shows van bekende verhalen zoals Koning Arthur en De ridders van de ronde tafel.

Momenteel is de gemeente Meppel aan het onderzoeken hoe het park in de gemeente kan worden gerealiseerd. De vraag ontstaat waarom deze plek is uitgekozen. Volgens burgemeester Richard Korteland is dat omdat de locatie ‘niet te dicht en niet te ver van de binnenstad is’. Hij stelt dat bereikbaarheid een belangrijk aspect is voor het park, maar ook voor de omwonenden en bezoekers van het park. De burgemeester is ervan overtuigd dat er een goede balans gevonden kan worden.

Wel denkt Wessel Wit van Looopings dat de locatie niet per se optimaal is. Dat komt volgens hem doordat er weinig mensen in het gebied wonen. Dan krijg je dezelfde praktijken als bij Wildlands. Wit stelt dat daar ook voorbeelden zijn van dat het fout ging qua bezoekersaantallen.

Kleine gemeente

Dierenpark Wildlands ging uit van grote bezoekersaantallen. Die bleven echter uit. De vrees dat Puy du Fou hetzelfde lot ondergaat, is aanwezig. “Meppel is geen grote plek, vergeleken met parken in de randstad of rond grote steden, want vergeet niet: de Efteling ligt bijvoorbeeld dicht bij grotere steden zoals Tilburg.”

Puy du Fou heeft met een verwachte 800.000 jaarlijkse bezoekers de lat hoog gelegd. Burgemeester Korteland maakt zich geen zorgen over deze doelstelling ondanks de tegenvallende bezoekersaantallen bij Wildlands, 50 kilometer verderop.

Verschillende concepten

Korteland stelt dat een dierentuin niet hetzelfde is als een themapark. Daarnaast zijn het geen thema’s die elkaar beconcurreren. Hij noemt het een ‘uniek concept’ en denkt dat het een waardevolle toevoeging kan zijn voor de omgeving.

Of het themapark daadwerkelijk zonder concurrentie kan opereren, trekt Wit in twijfel. Ook denkt hij dat het verwachte bezoekersaantal erg optimistisch is ingeschat. Walibi heeft ongeveer hetzelfde aantal bezoekers. Slagharen staat op de derde plek van meest bezochte themaparken met 1,1 miljoen bezoekers. Duinrell bemachtigt de tweede plek met ruim 1,3 miljoen bezoekers.

Het is natuurlijk geen verrassing dat de Efteling de kroon spant met ruim 5,4 miljoen bezoekers per jaar. Wit denkt dat dit themapark wel gaan concurreren met Puy du Fou. Hier kunnen mensen, net zoals in het Franse themapark, naartoe voor een daguitje met het gezin. Daarnaast heeft de Efteling een groot eigen budget, waarmee zij snel een groot evenement neer kunnen zetten.

Verwacht succes

Wel denkt Wit dat het themapark gaat aanslaan onder bezoekers. Hij maakt de vergelijking met de musical ‘Soldaat van Oranje’, maar dan een park vol hiermee.

Kenners van pretparken stellen dat veel mensen het showpark vergelijken met het vroegere Land van ooit. Daarom moeten andere parken zich volgens Wit toch een beetje zorgen maken als het park in populariteit wint. “Dan gaan Nederlanders voor hun jaarlijkse pretparkuitje niet meer naar de Efteling of een ander park, maar naar Puy du Fou.”

Plannen

Dat de plannen voor het showpark op tafel liggen, is geen twijfel over mogelijk. Maar met welke omvang, dat is nog niet bekend. Korteland stelt dat Puy du Fou wel heeft aangegeven dat zij de intentie hebben om naar Meppel te komen. Daarbij moet gekeken worden naar het ruimtelijke en financiële plaatje en vervolgens moet het park nog aangelegd worden. De burgemeester is optimistisch.