Ereplaats in Hoorn voor oudste stoomtram van Nederland

Door Nationale Recreatiegids
3 min
De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan de uitbreiding van een bijzondere werkplaats in Hoorn. Daar worden historische stoomtreinen onderhouden en kunnen worden bezichtigd. Deze zomer wordt hier een nieuwe museumroute aan toegevoegd. Op deze route staat de ereplaats voor de oudste stoomtram van Nederland, meldt Museumstoomtram Hoorn-Medemblik.

De Museumstoomtram rijdt met oude historische stoomtrams tussen Hoorn en Medemblik met een aansluitende bootdienst naar Enkhuizen. Met het openen van een nieuwe museumroute door de restauratiewerkplaats biedt het museum nu een tweede ‘ontdekkingsreis’. Hier kunnen bezoekers de locomotieven en rijtuigen van dichtbij zien en ontdekken hoe deze worden klaargestoomd om weer op de rails te staan.

Locomotief uit 1881

De museumroute begint in de Spoortuin. Voor kinderen is hier een ‘super-modelspoorbaan’ neergezet, waarmee zij de werking van rails, treinen en trams kunnen ontdekken.

Het pronkstuk van de nieuwe route is de locomotief nummer 2 van de Rhijnlandse Stoomtramweg-Maatschappij. Deze locomotief is gebouwd in Londen en dateert uit 1881. Toen werd de stoomtram ingezet op het spoor tussen Leiden en Katwijk. Om de paarden in de weiden niet te laten schrikken, zag de locomotief er net uit als de wagens die deze trok. De locomotief is al sinds 1930 in gebruik voor museumdoeleinden. Een aantal jaren geleden verwierf de Museumstoomtram de locomotief in permanente bruikleen van het Spoorwegmuseum.

De route voert vervolgens door het locomotievendepot en biedt een blik op de gehele collectie stoomtramlocomotieven die hier is opgesteld. Tenslotte is de restauratie van de Tram voor Bello door de vakmensen van het museum van dichtbij te zien.