Walibi Holland staat in lijst met rookvrije uitjes, terwijl bezoekers gewoon mogen roken

Door Nationale Recreatiegids
4 min
Het KWF Kankerfonds, de Hartstichting en het Longfonds hebben samen een lijst opgesteld met rookvrije uitjes voor in de zomervakantie. Tot de verbazing van attractiepark Walibi Holland staan ook zij in het lijstje vermeld. Er is echter een kanttekening: bezoekers mogen gewoon roken in het pretpark. Dat meldt Looopings.

Al jarenlang werken de drie organisaties onder de noemer Rookvrije Generatie. Het doel van de stichtingen is om kinderen op te laten groeien zonder sigaretten(rook). Zij zijn ook voorstander van het rookvrij maken van pretparken en dierentuinen. Zo zijn veel Nederlandse dagattracties inmiddels rookvrij.

In veel parken is het alleen toegestaan om te roken in bepaalde aangewezen zones. Dat geldt voor parken zoals de Efteling, Toverland, Slagharen en Avonturenpark Hellendoorn. In Walibi mogen mensen overal roken, behalve in gebouwen, wachtrijen en in twee kindergebieden.

Op alle andere plekken in het park is het dus gewoon toegestaan om een sigaret op te steken. Daarnaast zijn de controles ook niet altijd even scherp: er wordt vaak nog gerookt in de wachtrijen in het attractiepark.

Plannen

Toch is het pretpark opgenomen in de lijst van de Hartstichting, het Longfonds en KWF Kankerfonds. Volgens het bericht zijn Almere Jungle, de Orchideeën Hoeve, Pannenkoekenrestaurant Smullen en Spelen en Hanneke’s Pluktuin en Walibi Biddinghuizen locaties waar je rookvrij kunt recreëren.

Volgens een woordvoerster van Rookvrije Generatie baseren zij de lijst op de informatie die zij toegestuurd krijgen. Ze stelt dat zij niet alle parken bij langs gaan om te controleren of er daadwerkelijk niet gerookt mag worden.

Wel heeft Walibi vorige winter plannen aangekondigd om het park rookvrij te maken. Daar is tot dusver nog niet veel van terecht. Daarover vertelt een woordvoerster dat dit niet in kon gaan vanaf de opening dit seizoen in april, maar kan iedereen verzekeren dat er ‘hard aan wordt gewerkt’.