Voor het eerst kruipt halsbandleguaan uit ei in DierenPark Amersfoort

Door Nationale Recreatiegids
3 min
Het heeft een tijd geduurd, maar eindelijk is het weer gebeurd: na tien jaar wachten is er een nieuwe halsbandleguaan uit het ei gekropen. “Wij zijn blij dat we na lange tijd weer een jong mogen verwelkomen", vertelt reptielenverzorger Paul Rodewijk enthousiast. “Het jong is gezond, eet goed en springt in het rond.” Volwassen halsbandleguanen voeden het jong niet op. Het kleine reptiel staat direct op eigen poten, meldt DierenPark Amersfoort.v

Voor het eerst in tien jaar leeft er een succesvol koppel in de dierentuin in Amersfoort. “Tot afgelopen jaar telde het park een mannetje”, vertelt Paul. “Nu leven een ander mannetje en twee vrouwtjes samen.” Halsbandleguanen staan bekend om hun ontbrekende ouderlijke zorg. Het vrouwtje kijkt na het leggen van de eieren niet meer om naar de jongen. Het terrarium biedt de ideale conditie voor volwassen leguanen. “We leggen de eieren in een broedmachine om de optimale temperatuur en omstandigheden te creëren die nodig zijn voor de eieren.” Wanneer de eieren uitkomen, zijn de jongen direct zelfstandig. “Deze kleine hagedis is dol op krekels en fruitvliegjes. Het dier is nog jong en zal naar verloop van tijd steeds grotere insecten eten.”

Momenteel verblijft het leguanenjong in een ander terrarium, ter bescherming van de ouders. Die herkennen hun eigen jongen namelijk niet en kunnen hen in theorie aanzien als voedsel. “Het geslacht kunnen we nog niet vaststellen. Daarvoor moet het dier groter zijn”, aldus Paul. “Voorlopig blijft het kleine reptiel achter de schermen en is de jonge halsbandleguaan nog niet zichtbaar voor bezoekers. Bezoekers kunnen de ouders wel ontmoeten in het Honderdduizend Dierenhuis.