Inwoners Meppel staan niet te springen om themapark in achtertuin

Door Nationale Recreatiegids
5 min
Zo’n 25 inwoners van het Drentse Meppel zijn kritisch over de plannen voor een themapark naast de stad. Daar wil het Franse Puy du Fou een groot park laten bouwen van 60 hectare. Daar zouden jaarlijks zo’n 800.000 bezoekers naartoe moeten komen. Daar zitten de bewoners echter niet op te wachten, meldt RTV Drenthe.

Om de plannen door te laten gaan, zouden een aantal (boeren)bedrijven moeten wijken, zeggen de bewoners. Zo vinden melkveehouders Rudolf en Paulien Stapel dat zij ‘volledig worden ingetekend’ in de plannen.

Puy du Fou heeft al een aantal parken in Frankrijk en Spanje. Ook heeft het plannen om een park te openen in onder andere Engeland en Tennessee. De parken van de organisatie zijn niet gevuld met attracties, maar er zijn shows en voorstellingen te zien. Het Nederlandse park zou een focus moeten krijgen op de geschiedenis van Europa en Nederland. In Noord-Europa heeft de organisatie Meppel op het oog als locatie voor het park.

Bezwaren

Gisteren spraken bewoners in de gemeenteraad over hun bezwaren. Die zijn bang dat het park overlast gaat verzorgen. Zij vrezen vooral voor de grote aantallen bezoekers en voor geluids- en lichtoverlast.

De politiek had een uiteenlopende mening over de plannen. Zo vinden sommige raadsleden het als ‘veelbelovend’, maar spreken anderen van ‘het kiezen tussen twee kwaden’. Daarom is er nog geen definitief antwoord vanuit de gemeenteraad.

Niks concreet

Marco Vermeer en Ilka van der Poel wonen al bijna vier jaar in het gebied. Daar kochten zij een oude boerderij die werd omgebouwd voor hun webwinkel in wasbare luiers. Toentertijd was er nog niets bekend over plannen voor het gebied.

Wel hingen de plannen voor het themapark volgens de bewoners al een tijd in de lucht. Toch wisten zij van niks. Marco zegt tegen RTV Drenthe dat hij de boerderij niet had gekocht als hij wist dat er een themapark zou komen.

Zonnepanelen

Het liefst zien de bewoners dat er niets gebeurd met het gebied. En anders kleinschalig, laten zij weten. Marco stelt echter dat hij windmolens ook niet ziet zitten. Zonnepanelen lijken hem een geschiktere optie: “Als je hier zestig hectare aan zonnepanelen plaats is het energievraagstuk direct opgelost.”