Juf op staande voet ontslagen nadat ze kinderen stiekem meenam naar Efteling

Door Nationale Recreatiegids
5 min
Afgelopen voorjaar stond een dagexcursie naar de Space Expo in Noordwijk op de agenda voor vijftien leerlingen van een school voor speciaal onderwijs in Amsterdam. De lerares vond echter dat de kinderen wel een dagje plezier konden gebruiken. Daarom ging zij niet naar de Expo, maar reisde zonder weten van de school en de ouders naar de Efteling, meldt RTL Nieuws.

Op 10 maart zouden de kinderen van de Prof. Dumontschool in Amsterdam een reisje maken naar het Space Expo in Noordwijk. Zij hadden vlak hiervoor een onderwijsproject over ruimtevaart gevolgd. De lerares had het bestuur toen al gevraagd of zij in plaats daarvan een dagje naar de Efteling konden. Het bestuur wees dit af.

Door de mand gevallen

Daarom besloot de lerares om zelf het heft in handen te nemen. De lerares nam kinderen niet mee naar Noordwijk, maar zetten koers naar Kaatsheuvel. Dat deed zij samen met een tweede leerkracht en een extern begeleider.

Zij had de kinderen – tussen 7 en 10 jaar met een IQ van gemiddeld 62 - gezegd dat zij niets aan school en hun ouders mochten vertellen en nam de scholieren mee in twee busjes, geleend van andere scholen. In de nieuwsbrief van de school een week later stond zelfs een ‘verslag’ van het bezoek aan de Space Expo. Die schreef zij op basis van een eerder, eigen bezoek.

Uiteindelijk viel ze door de mand omdat er twee snelheidsboetes bij de school op de mat vielen. Een van de busjes had te hard gereden op de A12. Aangezien dit niet op de route ligt van de school naar Noordwijk, kreeg het bestuur argwaan.

Risico’s

Het bestuur heeft besloten dat de lerares haar werkzaamheden niet verder kan voortzetten op de school. Zij zou onnodige risico’s hebben genomen. Onder de leerlingen zijn er kinderen die geen zwemdiploma hebben of potentieel kunnen weglopen. Daarnaast hadden de kinderen geen polsbandje en zou er niet voldoende begeleiding aanwezig zijn volgens de school.

Naar zeggen van de docente wilde ze het reisje geheimhouden om ‘scheve gezichten te voorkomen’. De docente dacht dat de school het reisje naar de Efteling te duur vond. Toen een externe begeleider haar aanbood om de reis te bekostigen, accepteerde zij dit aanbod.

Ontslag

Uiteindelijk heeft de kantonrechter besloten dat de school terecht heeft gehandeld met het ontslag van de docente. De rechter vindt dat zij ‘onaanvaardbaar risico heeft genomen, wat tot ernstige gevolgen had kunnen leiden’, ondanks het feit dat alle kinderen veilig thuis zijn gekomen.