DierenPark Amersfoort ontvangt flamingo’s van Intratuin Utrecht

Door Nationale Recreatiegids
4 min
Eindelijk kunnen dierenactivisten opgelucht ademhalen. De twee levende flamingo’s in de Intratuin in Utrecht zijn na meer dan 35 jaar daar te hebben geleefd naar DierenPark Amersfoort verhuisd. De Intratuin aan de Koningsweg is al meerdere malen in het nieuws geweest na klachten over de leefomgeving van de dieren. Nadat een van de flamingo’s is overleden, hebben de andere twee nu een plekje in de dierentuin in Amersfoort. Dat meldt DUIC.

Al een aantal jaren geleden ontstond er ophef over de flamingo’s Kwik, Kwek en Kwak in de Utrechtse Intratuin. De dieren leefden daar al sinds dag één en hadden slechts een zeer beperkte omgeving tot hun beschikking. Dit leidde al eerder tot ophef onder dierenactivisten en de Partij voor de Dieren. Zo werd er in 2008 al een actiegroep ‘Flamin-go’ opgericht en werd er een aantal jaren geleden een oproep gedaan om het filiaal van de tuinwinkel te boycotten.

De eigenaar van de dieren, Ben Jongerius, stelt dat de dieren echter goed werden verzorgd. Hij noemt de kleur van de veren en de hoeveelheid hiervan. Volgens hem plukken de dieren zich kaal als die zich niet goed voelen.

Actie

Toch is er naderhand een onderzoek uitgevoerd naar de leefomgeving en -omstandigheden van de roze vogels. Daaruit werd geconcludeerd dat verhuizen stressvoller voor de dieren is dan de flamingo’s te houden. Wel werd afgesproken met de Dierenbescherming dat er opnieuw gekeken zou worden naar de situatie als een dier komt te overlijden.

Dat is precies wat er nu is gebeurd. Daarna is gekeken naar de beste situatie voor de dieren. De conclusie ditmaal was om de dieren te verhuizen naar DierenPark Amersfoort. Jongerius laat weten bedroefd te zijn met het overlijden van Kwik.

Nieuw verblijf

In Amersfoort worden de dieren eerst goed gemonitord om te kijken hoe het met hun gezondheid is gesteld. Vanaf daar wordt gekeken hoe de flamingo’s bij de grotere groep kunnen worden geplaatst. Jongerius heeft gezegd dat hij ze daar zeker gaat bezoeken.

Ook de ara’s uit de Intratuin verhuizen naar een hobbykweker.