Na miljoenen uit te geven zet provincie toch streep door voedselpark Ede

Door Nationale Recreatiegids
5 min
Dat het niet zeker was of de plannen voor het attractiepark over eten in Ede konden worden doorgezet was al bekend. Nu heeft de provincie echter besloten om een streep te zetten door het park. Ondanks de miljoenen die de provincie hier al aan heeft uitgegeven, heeft het toch het besluit genomen om ermee te stoppen, meldt Omroep Gelderland.

Komt er echt een einde aan de plannen voor de World Food Experience in Ede? Als het aan het provinciale bestuur ligt wel. Een meerderheid van de Gelderse politiek besloot dat het beter is om te stoppen met het park. Wel zit er al een flinke investering van 17 miljoen euro in. Dat bedrag moet terug. Vier miljoen euro is daarentegen al uitgegeven. En dat is alleen het geld van de provincie. Ook de gemeente en het Rijk hebben er al geld in gestopt.

Uitwerking plannen

Waar is al dat geld dan naartoe gegaan? Veel hiervan ging naar de ontwikkeling en het uitwerken van de plannen. Ook het ontwerpen kostte veel geld. Die werden gemaakt door een Amerikaans bedrijf en voor de aangepaste plannen werd een Nederlands bureau gevraagd. Daarnaast moest er onderzoek gedaan naar de mogelijkheden. Al met al kostte dit zo’n 4,2 miljoen euro.

En dan waren er ook nog de zogenoemde stichtingskosten. Dat zijn kosten voor het personeel, een website en een kantoor. Ook dit kostte de afgelopen jaren 2,8 miljoen euro.

Totaalbedrag

In totaal komen de gemaakte kosten uit op een kleine 7 miljoen euro. En het attractiepark kampte ook nog eens met een beste tegenvaller: de plannen voor een aanbouw bij het park werden tegengehouden door de rechter. Wel moest er al van alles geregeld worden.

En dat kostte volgens de stichting 1 miljoen euro, wat de gemeente ziet als een verloren bedrag. Daarentegen hoopt de stichting dat de gemeente alsnog geld wil geven en hoopt dat de gemeente het oordeel van de provinciale politiek negeert. Politiek gezien is dat zeer onrealistisch.

Er moet nog van alles worden geregeld als het provinciebestuur daadwerkelijk de stekker uit het park trekt. Gedeputeerde Peter Drenth stelt dat de gevolgen nog niet zijn in te zien. Hij zegt dat er al contracten zijn afgesloten en dat er personeel is aangenomen. Het is niet duidelijk wat voor kosten dit met zich meebrengt.