Ophef over paarden in draaimolen Efteling

Door Nationale Recreatiegids
2 min
Volgens dierenrechtenorganisatie Peta zou de Efteling een goede stap maken als zij paarden en andere dieren uit draaimolens halen. Die zouden namelijk ‘onbedoeld de uitbuiting van bewuste wezens vieren’. De vereniging deed deze oproep eerder al naar producenten van draaimolens in de Verenigde Staten. De kermisbranche in Nederland weet niet zo goed hoe zij hierop moeten reageren, meldt AD.

Adviseur Janneke Hogervorst van Peta Nederland vindt dat dieren exploiteren voor vermaakt niet meer van deze tijd is. Daarom wil de organisatie dat draaimolens niet langer gebruik maken van dieren om op te zitten. “Dit is misschien symbolisch, maar wel van grote waarde”, aldus Hogervorst.

Omdat de Efteling het grootste pretpark van het land is, denkt de organisatie dat zij een voorbeeldfunctie hebben in het attractiepark in Kaatsheuvel.

Partijen reageren

Voorzitter van de Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders, Atze J. Lubach-Koers, noemt de oproep van Peta ‘triest’. “Er is geen volwassen mens met een volledig verstand die denkt dat dit nodig is.” Hij grapt dat zij Peta moeten vertellen dat de paarden niet echt zijn.

Daarom vreest hij niet dat er veranderingen worden aangebracht in de carrousels. Volgens hem gaat Peta een stapje te ver met deze oproep. Ook de Dierenbescherming reageert verbaasd.