Rotterdam klaar met wachten op komst attractiepark: ‘Moet een keer open’

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
5 min
Dat de bouw van het attractiepark enige tijd in beslag zou nemen, daar ging de gemeente Rotterdam wel van uit. Maar tien jaar later en nog steeds is er vrij weinig gekomen van het plan van ondernemer Hennie van der Most. Ondertussen is de aankondiging van uitstel van een opening minder verrassend dan dat het park daadwerkelijk open gaat, meldt De Ondernemer.

Vooral bij raadslid Tim Kind van Volt is het geduld op. Hij kon zich voorstellen dat er na een paar jaar nog gewerkt zou worden aan het attractiepark in Rotterdam-Zuid. Maar na tien jaar beginnen bij hem de vraagtekens te doemen waarom het toch zo lang duurt.

Van der Most kreeg in 2013 erfpacht tot 2030. Vanwege economische redenen was de gemeente blij dat zij van het stuk grond af konden en iemand hier iets mee wilde doen. Dat ligt nu iets anders. De gemeente kampt met een flink ruimttekort en zo’n ongebruikt stuk grond kan dan goed van pas komen.

Open op korte termijn

Kind vindt het dan ook moeilijk om te verdedigen waarom dit grote stuk grond vrijwel niet wordt gebruikt. Hij denkt dat het een hotspot kan worden voor creatievelingen, een broedplaats voor artiesten en kunstenaars, met tijdelijke woningen.

In ieder geval is duidelijk dat de gemeente wil weten hoe het ervoor staat op het terrein aan de Doklaan. De partijen ChristenUnie en Volt willen met de ondernemer in gesprek om te kijken of het geplande Attractiepark Rotterdam tóch op korte termijn open kan. Mocht dat niet het geval zijn, dan vindt Kind het niet onlogisch om de erfpacht niet te verlengen.

Het college van burgemeester en wethouders vindt die stap te ver gaan. Zij worden gesteund door een meerderheid van de gemeenteraad. Chantal Zeegers van D66 stelt dat er op dit moment ‘goede gesprekken’ lopen met de ondernemer en wil deze eerst ‘goed uitlopen’.

Geschillen

De langzame voortgang van het attractiepark heeft te maken met een aantal geschillen tussen Van der Most en de gemeente. Dit deed zich voor in 2021, toen een medeaandeelhouder opstapte en Van der Most in de financiële problemen raakte. Een miljoenenlening werd door de gemeente geweigerd en zo moest de ondernemer allerlei andere ondernemingen verkopen om het hoofd boven water te houden.

Een jaar geleden leek er positief nieuws te zijn. Van der Most stelde toen dat het attractiepark naar zijn verwachting in mei 2023 zou openen. Dat is hem echter niet gelukt.