Formerende partijen willen btw verhogen, maar niet voor pretparken

Door Nationale Recreatiegids
3 min
Vorige week werd het coalitieakkoord van de vier formerende partijen gepresenteerd. Daarin stond dat de partijen van plan zijn om de btw op cultuur weer van 9 procent naar 21 procent te verhogen. Kermissen, attractieparken, circussen en dierentuinen zijn hiervan uitgesloten, meldt Looopings

De plannen van de vier partijen laten zien dat zij van plan zijn om in 2026 de belasting te verhogen van 9 procent naar 21 procent. Het zal naar verwachting net geen miljard euro opleveren. Er wordt echter wel een opvallende uitzondering gemaakt: de verhoging zal niet gelden voor kermissen, pretparken, dierentuinen en circussen. Ook bioscopen ontspringen de dans.

Wilders Efteling-fan

De partijen geven geen toelichting waarom ervoor wordt gekozen dat bepaalde takken een uitzonderingspositie krijgen en andere niet. Wel is het bekend dat Geert Wilders van de PVV een liefhebber is van de Efteling. Ook wilde hij ten tijde van de coronacrisis dat het pretpark in Kaatsheuvel een uitzonderingspositie kreeg en eerder kon heropenen.

Overnachtingen

Ondanks dat de pretparken en kermissen geen effect zullen merken van een btw-verhoging, is er wel een andere maatregel die hen kan treffen. De coalitiepartijen willen namelijk ook de btw voor overnachtingen verhogen. Dat zou betekenen dat er over een hotelovernachting ook 21 procent btw wordt gerekend in plaats van 9. In deze sector kent ook een tak een uitzondering: voor campings blijft een laag btw-percentage gelden.