Brancheorganisatie attractieparken staat niet achter plannen btw-verhoging

Door Nationale Recreatiegids
2 min
De Nederlandse branchevereniging voor dagattracties, de Club van Elf, reageert op de plannen voor recreatie in het hoofdlijnenakkoord van de vier formerende partijen. Daarin worden een aantal maatregelen aangekondigd voor de recreatiesector, zoals het verhogen van de btw voor onder andere musea en overnachtingen. De organisatie staat niet echter de maatregel, meldt Looopings.

Ondanks dat pretparken en dierentuinen niet direct effect zullen merken van de maatregelen, kan het indirect wel nadelig voor ze zijn. Tegen Looopings vertelt de directeur van de Club van Elf, Karin Kuipers, dat zij het geen goed idee vinden als de maatregel wordt ingesteld. Zij stelt dat de gehele sector nauw met elkaar verbonden is en dus ook attractieparken gevolgen kunnen merken.

Want wanneer de kosten voor overnachtingen worden verhoogd, zal dit leiden tot een afname van het totaal aantal overnachtingen. Dat zorgt dan op zijn beurt weer voor een afname in het aantal dierentuin- en pretparkbezoeken. En daarmee ook de drukte in de lokale supermarkt. “Zo’n maatregel werkt alle kanten op”, zegt Kuipers tegen Looopings.

Waarom vrijstelling pretparken

Ook zet de brancheorganisatie vraagtekens bij het besluit om dagattracties uit te zonderen van de maatregel. Het is bekend dat Geert Wilders een groot fan is van de Efteling. Dat de uitzondering hierom is gemaakt, sluit de vereniging niet uit. Tevens werden musea tijdens de coronacrisis nog gekenmerkt als dagattracties, maar zouden nu mogelijk losgemaakt worden van dierentuinen en pretparken.