Beperkte ruimte voor Lambertuskermis in Hengelo vanaf 2025

Door Nationale Recreatiegids / Fleur Zomer
5 min
Vanaf 2025 zal de Lambertuskermis in het centrum van Hengelo minder ruimte hebben. Dit komt door de voortdurende ontwikkelingen en geplande bouwprojecten in de binnenstad. Door de herinrichting van het marktplein is er al minder plaats voor attracties, en ook het Burgemeester Jansenplein moet ruimte inleveren vanwege de nieuwe horecagelegenheden. Hierdoor bestaat de kans dat de kermis kleiner wordt en minder attracties zal hebben, zo meldt Twente FM.

Hoewel de editie van 2024 nog moet plaatsvinden, heeft de gemeente Hengelo alvast onderzocht of er in 2025 voldoende ruimte is om een kermis te organiseren die aan alle eisen voldoet. Het doel is om een kermis van voldoende omvang te behouden die tienduizenden bezoekers trekt, wat alleen mogelijk is met grote en spectaculaire attracties. Deze attracties nemen echter veel ruimte in beslag, wat een uitdaging vormt.

Beperkte ruimte en alternatieve locaties

Een woordvoerder van de gemeente bevestigt dat er in 2025 minder ruimte beschikbaar zal zijn. Ondanks het gebruik van het stationsplein in 2024, blijft de beschikbare ruimte beperkt door de nieuwe indeling van het marktplein en het Burgemeester Jansenplein. Twee jaar geleden werd de Deldenerstraat als noodoplossing gebruikt, maar dit wordt niet als blijvende optie gezien vanwege negatieve feedback van de hulpdiensten.

Aanpassing aan nieuwe omstandigheden

De vermindering van fysieke ruimte door stedelijke herontwikkeling is niet uniek voor Hengelo en speelt in meer binnensteden. De gemeente blijft zoeken naar nieuwe ruimtes en blijft optimistisch over de mogelijkheden. Volgens Auke Doornbosch, organisator van de kermis, biedt het marktplein nog steeds voldoende ruimte voor attracties.

Toekomst van de Lambertuskermis

Hoe de toekomst van de kermis eruit zal zien in een compactere binnenstad, hangt af van het gemeentelijk beleid. De gemeente werkt aan een nieuw evenementenbeleid waarin wordt onderzocht hoe evenementen zoals de kermis kunnen bijdragen aan de langetermijnplannen tot 2040. Innovatie van de kermis tot een breder evenement voor meerdere doelgroepen is een mogelijke optie, hoewel dit momenteel nog niet wordt overwogen. Als innovatie wordt nagestreefd, is de gemeente bereid hierin te investeren.

Belangrijk evenement

De Lambertuskermis blijft een van de grootste evenementen van Hengelo, met jaarlijks ongeveer 150.000 bezoekers. Ongeveer zeventig procent van deze bezoekers komt uit Hengelo en de directe omgeving. De kermis biedt gemiddeld zo'n veertig attracties, afhankelijk van het jaar.

In 2024 vindt de Lambertuskermis plaats van 18 tot en met 22 september, met attracties verspreid over het Burgemeester Jansenplein, Brinkstraat, Enschedesestraat, Marktplein, Molenstraat, Nieuwstraat en Stationsplein.