DierenPark Amersfoort verwelkomt drie sneeuwuilkuikens

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
2 min
Er zijn drie sneeuwuilkuikentjes uit het ei gekropen in DierenPark Amersfoort. Volgens dierenverzorger Saskia Visser maken de diertjes het goed. “De nieuwsgierige jongen worden uitstekend behandeld door de ervaren ouders”, weet ze te vertellen. De kuikens lijken met hun grijze verenkleed nog niet echt op hun ouders, maar zullen hun donsveertjes de komende tijd langzaamaan omwisselen voor de herkenbare witte veren, meldt DierenPark Amersfoort.

Het duurt niet lang voordat de jongen hetzelfde voedsel eten als hun ouders: muizen en kuikens. De sneeuwuilkuikens verschillen overigens van grootte. “Dat komt doordat de eieren op verschillende dagen zijn uitgekomen”, zegt Saskia. Het geslacht is nog niet bekend. “Volwassen mannetjes zijn helemaal wit, de vrouwelijke sneeuwuilen hebben donkere vlekken op hun verenpak. Zo valt het vrouwtje minder op wanneer het broedt op de grond.”

In de natuur komen sneeuwuilen voor in het noorden van Amerika, Europa en Azië. “De verandering van het klimaat en de verstoring van de leefomgeving zorgen ervoor dat de populatie afneemt”, aldus Saskia. De eerste weken zitten de jongen veilig onder de vleugels van mam. “Inmiddels verlaten de drie kuikens af en toe het nest en gaan op ontdekkingstocht door het verblijf.” 

Foto: DierenPark Amersfoort