Dronevlieger en Efteling-fan Nick is zijn drone kwijt

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
5 min
Menig Efteling-fan is bekend met de dronefoto’s die Nick Ringelberg maakt van het attractiepark. Dat doet hij al voor jaren en dat verliep zonder problemen. Tot afgelopen maand, toen hij een aanvaring kreeg met een beveiliger. Het geschil deed zich voor nadat hij foto’s aan het maken was, buiten de parkgrenzen. Nu heeft de politie zijn drone in beslag genomen en hangt er ineens een geldboete en mogelijk zelfs een celstraf boven het hoofd van de fotograaf, meldt Brabants Dagblad.

Hij is wel eens aangesproken door de politie, maar ditmaal met een ietwat zwaardere toon. “Nu word ik beschuldigd van iets dat ik niet heb gedaan”, aldus Nick. Hij gebruikt al meerdere jaren een drone om luchtfoto’s van het pretpark in Kaatsheuvel te maken. Vorige maand ging het echter mis.

Volgens een beveiliger was hij in een zo-flyzone van vliegbasis Gilze-Rijen aan het vliegen met zijn drone. De drone vloog langs de zijkant van het park, in de buurt van de Joris en de Draak. Volgens Ringelberg gebeurde er niets illegaals. Toch pleegde de beveiliger een telefoontje met de politie, die even later kwam.

Vluchtdata

Niet alleen heeft Ringelberg alle benodigde certificaten om te mogen vliegen, hij hield zich naar eigen zeggen – met ondersteuning van vluchtdata – aan de regels die gelden voor dronevluchten. De agenten wilden echter niet naar de vluchtkaart kijken volgens de fotograaf en velden direct een oordeel. Hij zou de Wet Luchtvaart, artikel 5.3, hebben overtreden. Daarbij werd beslag genomen op zijn drone. Die is hij voor bijna twee maanden kwijt, omdat de politie hier informatie uit kan halen. Ook hangt hem in het ergste geval een celstraf van zes maanden en een geldboete van maximaal 10.000 euro boven het hoofd.

Reactie Efteling

Ook de Efteling heeft gereageerd op het voorval. Een woordvoerder van het park bevestigt dat er een drone werd gedetecteerd boven het pretpark en dat dan de beveiliging optreedt. “Het protocol is dat een beveiliger de piloot aanspreekt en de politie inschakelt.” Toch kan Ringelberg aantonen dat hij niet boven de Efteling vloog.

Het beleid omtrent dronevluchten boven pretparken is ‘vrij vaag’, aldus de Efteling. Zo is het verboden om boven beveiligde terreinen te vliegen, maar valt de Efteling daar ook onder? Desondanks betreurt het pretpark het voorval, maar kan niets doen aangezien de beveiliging protocol heeft gevolgd. Dat de politie deze keuze maakt is buiten de macht van het attractiepark.

De fotograaf zegt verder dat, ondanks dat hij deze vakantie geen luchtfoto’s kan maken, nog altijd groot fan is van de Efteling. Wel heeft hij geen begrip voor de zware verdenking van de politie. 

Afbeelding ter illustratie