Radar onderzoekt dierenwelzijn in attractiepark Mondo Verde

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
5 min
Vorige week publiceerde tv-programma Radar een item over het Limburgse attractiepark Mondo Verde. Naast attracties huist het park ook dieren, zoals leeuwen en vogels. Die worden volgens dierenrechtenorganisatie Bite Back niet thuis in dit park. Daarom dook Radar de materie in om meer inzicht in de zaak te krijgen, meldt Radar.

Om een beter beeld van de situatie te krijgen in het attractiepark in Landgraaf ging Radar in gesprek met Bite Back, een gedragsbioloog en oud-medewerkers. Zij maken zich allen zorgen om de dieren die in het park worden gehouden. “Je kijkt natuurlijk wel naar de dieren, maar echt tijd ervoor was er niet.” Hierdoor werden de dieren achtergesteld.

Opsluiten van dieren

Als een dierentuin een diersoort in gevangenschap houdt, dan hebben zij daar vaak naast entertainment ook nog iets van een verantwoording voor. Of dat nu een fokprogramma is of natuurbehoud. Gedragsdeskundige en bioloog Patrick van Veen ziet dat niet terugkomen in het park. “En als je dat niet kunt verantwoorden, dan vind ik dat de tent echt dicht moet.”

Hij noemt het diermanagement in het park ‘van dertig jaar geleden’. De bioloog herkent ook typisch gedrag van stress en verveling bij de dieren in het park. Hij bekijkt in de aflevering van Radar filmpjes van de tijgers in het park, waarop dit gedrag goed zichtbaar is.

Achter tralies naast attracties

Radar ontving in mei een rapport van Stichting Bite Back met alle door hen gesignaleerde misstanden in het park. Hierin werd het lawaai van de attracties naast de dierenhokken meegenomen en het stereotiep gedrag van de dieren. Dit werd pijnlijk zichtbaar bij leeuw Menno, die met ingegroeide nagels constant in dezelfde cirkel door zijn verblijf liep en daarmee een cirkel van bloed achterliet.

De situatie in het attractiepark leidde in maart al tot kamervragen. Toenmalige minister van LNV, Piet Adema, stelde toen dat het attractiepark volgens hem niet geschikt is om dieren te houden.

Verrijking

Van Veen ging voor Radar naar het park, waar hij constateerde dat tweederde van de dieren in verblijven zaten die ruim genoeg waren. Wel vond hij dat de dieren meer verrijking konden gebruiken, zoals slingertouwen voor de apen en iets om op te klimmen voor de leeuwen. Zo kunnen de dieren meer natuurlijk gedrag vertonen. De directeur van het park wilde niet op camera reageren. Wel bracht hij een schriftelijke verklaring uit.