Kritiek op gemeente over inzet ‘loverboys’ op kermis Hoorn

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
4 min
De gemeente Hoorn wilde kijken hoeveel meisjes beïnvloed kunnen worden door loverboys. Om dat te onderzoeken zette de gemeente nep-loverboys in. Meisjes die werden gestrikt moesten vervolgens een les volgen over de risico’s van seksuele uitbuiting. Het leidde tot veel kritiek onder deskundigen en bewoners, meldt NH Nieuws.

De ‘fakeboys’ probeerden met openingszinnen meisjes te overtuigen om met hen mee te gaan. In totaal werden 49 meisjes aangesproken door acteurs die zich voordeden als loverboys.

Tien van hen gaven hun telefoonnummer, wat voor de acteurs de reden om het gesprek te stoppen en ze aan te spreken. Een medewerker van de gemeente kwam om uit te leggen dat het om een bewustwordingsactie gaat. Zij kregen vervolgens een les weerbaarheid. Op die manier wilde de gemeente voorkomen dat ze in handen komen van echte loverboys.

Een aantal van de meisjes gaf aan zich te schamen dat ze erin trapten. Anderen waren bang dat ze werden gefilmd. Ook zeiden een paar dat ze het moeilijk vinden om nee te zeggen. Aan de andere kant zeiden ze volgens de gemeente dat ze ‘hun waardering uitspraken over de actie’.

Kritiek door wetenschapper

Ondanks de goede bedoelingen van de gemeente, heeft Linda Duits, sociaal wetenschapper, verbonden aan de Universiteit Utrecht, kritiek op de aanpak. Ze noemt het een ‘idiote actie’, omdat ze volgens haar erin geluisd worden. “Als ze ermee instemmen, dan wijs je hen op hun zwakte. Dat is vanuit didactisch oogpunt niet goed te praten.”

Ook vraagt ze zich af of de verantwoordelijkheid alleen bij de meisjes, en niet juist ook bij de loverboys ligt.

Yuri Olrichs, seksuoloog bij expertisecentrum voor seksualiteit Rutgers, stelt juist dat het wel een goede manier is om aandacht aan dit onderwerp te schenken. Hij stelt echter wel dat er dan goed duidelijk moet worden gemaakt aan de meisjes dat het niet hun schuld is. Volgens hem voelen de slachtoffers van overschrijdend gedrag zich vaak zelf schuldig.