Pater Davidshert en elandantilopen geboren in Safaripark Beekse Bergen

Door Johanne Levinsky
3 min
Half augustus zijn een Pater Davidshert en twee elandantilopen geboren in Safaripark Beekse Bergen. De laatste keer dat er elandantilopen in het park ter wereld kwamen, was in 2018. De geboorte van het Pater Davidshert is al helemaal bijzonder, omdat er wereldwijd slechts een paar duizend van bestaan. In de negentiende eeuw raakte de diersoort met de bijzondere bijnaam ‘sze pu shiang’ bijna uitgestorven door intensieve jacht. Dit meldt Beekse Bergen. 

Het oorspronkelijke woongebied van Pater Davidsherten is China. Zij gedijen goed in waterrijke gebieden met moerassen. Helaas kwam de diersoort bijna uit te sterven door intensieve jacht, maar een samenwerking van Europese dierentuinen heeft ervoor gezorgd dat er weer een paar duizend van zijn wereldwijd. Negen Pater Davidsherten hebben een plekje in de Beekse Bergen, waaronder de baby. Inmiddels gaat ze goed met de groep mee.

Sze pu shiang betekent geen van de vier. Het Pater Davidshert heeft namelijk een kop die lijkt op het hoofd van een paard, de hoeven vertonen gelijkenis met die van een rund, het gewei lijkt op dat van een hert en de staart heeft gelijkenissen met die van een ezel.

Geboorte van vrouwtjes- en mannetjeselandantiloop

Op 11 en 14 augustus zijn een vrouwelijk en mannelijke elandantiloop geboren. Ze hebben dezelfde vader, maar een andere moeder. De laatste keer dat deze beestjes in de Beekse Bergen zijn geboren, was in 2018. “De groep werd wat kleiner, dus het was een mooi moment om er een volwassen mannetje bij te zetten. Als er jaarlijks jongen bij zouden komen, wordt de kudde te groot.” Ook deze jongen doen inmiddels mee met de kudde.