Amsterdamse Hortus heeft plannen voor eigen waterbuffer

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
4 min
De botanische tuin in Amsterdam gebruikt jaarlijks zo’n 5.000 kubieke meter water. Om zo min mogelijk een beroep te doen op het al schaarse drinkwater wil De Hortus daarom zelf water opslaan. De daarvoor gebruikte technieken en berekeningen zouden ook toegepast kunnen worden op parken, daktuinen en sportvelden in de stad, meldt Het Parool.

Wanneer het drinkwater op rantsoen gaat door droogte zijn de planten in de botanische tuin niet de eerste prioriteit. Momenteel is er nog niet echt sprake van, maar wordt er al wel over dergelijke scenario’s nagedacht. De verwachting is dat rond 2035 de capaciteit van de drinkwatervoorziening niet meer voldoende is. Er komen meer mensen, de bedrijvigheid neemt toe en daardoor is er ook meer behoefte aan drinkwater.

Regenwater

De oplossing wordt gezocht in het opslaan van regenwater. Met een door wetenschappers van de TU Delft ontworpen buffersysteem zou het voor de Hortus Botanicus mogelijk moeten zijn om twee maanden zonder leidingwater te overleven.

Het duurt nog wel even voordat de buffers er echt zijn. Op zijn vroegst in 2027 schat de directeur. Afhankelijk van de kosten kan de opslagcapaciteit 250 kubieke meter worden. En momenteel moet de botanische tuin de verbouwing van de Drieklimatenkas eerst bekostigen.

Toch is de directeur, Carlien Blok, vrij zeker dat de opslag er gaat komen. “De collectie is het belangrijkste wat we hebben.” Daarnaast is het een mooi voorbeeld van duurzaam watergebruik.

Verontreiniging

De onderzoekers hebben zich onder andere beziggehouden met de omvang van de buffer en de materialen, maar ook met manieren om de waterkwaliteit in orde te houden. Want organisch materiaal als bladeren en vogelpoep kunnen de voorziening vervuilen.

Het gaat de Hortus overigens niet lukken om helemaal zelfvoorzienend te zijn. Daar is het watergebruik te hoog voor: jaarlijks gebruikt de botanische tuin 5.000 kubieke meter drinkwater. Dan zouden de buffers te groot worden en de waterkwaliteit achteruitgaan omdat het dan te lang ligt opgeslagen.