Dolfinarium verliest lidmaatschap branchevereniging: voldoet niet aan eisen

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
3 min
Dolfinarium in Harderwijk heeft het lidmaatschap bij de internationale branchevereniging voor zeezoogdieren, European Association for Aquatic Mammals (EAAM), niet verlengd. Het park heeft voldoet niet aan de eisen van de vereniging, meldt de Stentor.

De parkdirecteur, Alex Tiebot, noemt in een persverklaring het lidmaatschap ‘zeer waardevol’. De brancheorganisatie is een verzameling van aquaria, onderzoeksinstellingen en natuurbeschermingsorganisaties die kennis delen en expertise uitwisselen.

Daarnaast heeft de vereniging een aantal regels en richtlijnen waar de aangesloten partijen aan moeten voldoen. Deze regels gaan onder andere over het dierwelzijn. Elke vijf jaar wordt een inspectie gehouden. Volgens Tiebot zijn er bij de laatste inspectie ‘punten naar voren gekomen waarop het park moet verbeteren’.

“Wij zijn echter van mening dat er meer tijd nodig is om deze verbeteringen door te voeren”, aldus Tiebot. Daarom heeft het park niet om een herinspectie gevraagd, maar het lidmaatschap laten vervallen. Dat noemt hij ‘noodzakelijk’.

Onbekend welke punten

Wat precies de verbeterpunten voor het Dolfinarium zijn, wil Tiebot niet tegen de media zeggen. Wel zegt hij dat de richtlijnen van EAAM leidend zijn voor de afspraken met het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur.

Er kleven geen concrete gevolgen aan het vervallen van het lidmaatschap, maar maakt wel duidelijk dat het park in enige mate in gebrek is als het gaat om onder ander dierenwelzijn, educatienormen, dierentraining en fokken.

De parkdirecteur zegt dat zij afspraken hebben met de overheid met betrekking tot de ontwikkeling van het park en dat zij daar ‘investeringen voor doen’. Tiebot sluit dan ook niet uit dat er in de toekomst wel weer een aanvraag wordt gedaan voor lidmaatschap.