DierenPark Amersfoort verwelkomt zeldzaam zebraveulen

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
2 min
Afgelopen zondag is een nieuwe bewoner geboren in DierenPark Amersfoort. Daar bracht een zeldzame Grévy zebra een veulen ter wereld. “Het gaat goed met moeder Lulu en haar jong”, vertelt hoofd-dierverzorger Willem Verdonck. Verrassend genoeg werd het zebraveulen onder toeziend oog van dierverzorgers en bezoekers op klaarlichte dag geboren. Doorgaans bevallen zebra’s tijdens de schemering op een rustige plek, meldt DierenPark Amersfoort. 

Het veulen dat is geboren is een merrie. Er is nog geen naam bedacht voor het jong.

Moeder Lulu is dertien maanden drachtig geweest en nu huppelt het veulen al rond over de Savanne. “De geboorte verliep volgens het boekje”, aldus Willem. “Aan het einde van de dag zagen we het zebrajong al ronddraven.” Die dronk na de geboorte snel en stond vrijwel direct op. “De andere zebra’s, impala’s en beisa oryxen hebben al kennisgemaakt met het jonge veulen. Nu dat goed is verlopen, zijn de giraffes aan de beurt om het zebrajong te ontmoeten”, zegt Willem.

In het wild komt de Grévy zebra voor in Zuid-Ethiopië, Kenia en een paar delen van Somalië. Daar wordt de zebrasoort bedreigd: in de afgelopen eeuw is de populatie gehalveerd. Droogte en onvoldoende drinkplaatsen zijn de boosdoeners. Ook wordt het leefgebied kleiner en wordt er gejaagd op de dieren. DierenPark Amersfoort werkt samen met Marwell Wildlife, een natuurorganisatie die zich onder andere inzet voor deze diersoort.