Bezoekers Walibi Holland ruiken verbrand metaal door wielverlies achtbaan

Door Nationale Recreatiegids / Fleur Zomer
4 min
Afgelopen zondag werden bezoekers van de achtbaan Speed of Sound in Walibi Holland opgeschrikt door de geur van verbrand metaal. Terwijl de attractie nog volop in beweging was, verloor de achtbaan een wiel. Ondanks de schrik raakte niemand gewond, hoewel een bezoeker een deel van het wiel tegen zijn schouder kreeg. Dit meldt de Stentor.

Het incident vond plaats op een drukke dag in het attractiepark. Volgens een woordvoerder van Walibi was er sprake van een defect wiel dat loskwam en van de achtbaan viel. Dit onderdeel is direct vervangen en er zijn meerdere testritten uitgevoerd om de veiligheid te garanderen. Het defecte wiel wordt momenteel nog nader onderzocht om te achterhalen wat er precies is misgegaan.

Hoewel onduidelijk is welk deel van het wiel de bezoeker raakte, werd deze persoon meteen opgevangen door het parkpersoneel.

Dagelijkse controles

Walibi benadrukt dat alle attracties elke ochtend grondig worden gecontroleerd en dat er bij de inspectie op de dag van het incident geen onregelmatigheden werden geconstateerd. Het incident wordt vergeleken met een auto die onverwachts een klapband krijgt; ondanks de inspecties kunnen sommige problemen pas tijdens gebruik optreden.

Volgens het park is het normaal dat, wanneer één of twee wielen tijdelijk niet functioneren, de veiligheid niet direct in gevaar is. De achtbaan heeft tientallen wielen, en het defecte wiel kon snel worden vervangen. Dat een wiel volledig afbreekt en naar beneden valt, is echter zeer zeldzaam en ongebruikelijk.

Geen gevaar voor bezoekers

De woordvoerder benadrukte dat de veiligheid van de bezoekers nooit in gevaar is geweest. De meeste inzittenden van de achtbaan hebben waarschijnlijk weinig van het incident gemerkt, behalve enkele die achteraf meldden dat ze een brandlucht hadden waargenomen. Dit werd toegeschreven aan het schuren van metaal tegen metaal.