Voor het eerst sinds 7 jaar weer jaguarwelp geboren in ARTIS

Door Nationale Recreatiegids / Johanne Levinsky
1 min
Voor het eerst sinds 7 jaar kan ARTIS het heuglijke nieuws delen dat er een jaguarwelp is geboren. Moeder is een 14-jarige jaguar die zich al een tijdje in haar binnenverblijf ophield. Gelijk na de geboorte zorgde ze voor haar kindje en maakte ze het jong schoon. Vooralsnog blijft het zwarte welpje in de buurt van zijn mama omdat hij nog niet zo goed kan lopen en de oogjes nog niet open zijn. Dit meldt ARTIS.

ARTIS laat weten dat een nieuwe gezonde welp van groot belang is voor het soortbehoudsprogramma in Europa. Nieuwe jaguars zijn cruciaal voor een stabiele populatie van het soort. De IUCN Rode Lijst heeft de jaguar momenteel aangemerkt als ‘gevoelig’, omdat er steeds minder van zijn in het wild.

Geslacht onbekend

Het welpje is zwart, omdat zijn vader dat ook is. De mannelijke jaguar draagt namelijk het dominante gen. Wat het geslacht is van het diertje is nog niet bekend. Over ongeveer anderhalve week gaan de ogen open en over plusminus anderhalve maand komen de tanden pas door. Waarschijnlijk komt het welpje pas eind november of begin december naar buiten. 

Afbeelding: ARTIS