Blijdorp Impact Day zet impactvolle stappen gezet in natuurherstel

Door Nationale Recreatiegids / Johanne Levinsky
3 min
Op 29 oktober vierde Diergaarde Blijdorp de allereerste Blijdorp Impact Day, een dag om de voortgang te delen die de Rotterdamse dierentuin heeft geboekt sinds haar transitie naar natuurherstelorganisatie. Dit is onderdeel van het ambitieuze Masterplan 2050 waarmee Blijdorp niet alleen binnen de dierentuin, maar ook wereldwijd wil bijdragen aan natuurherstel en soortbehoud. Dit meldt Diergaarde Blijdorp.

Blijdorp zet zich in via vier belangrijke projecten: Stop the Loss, Brighten the Blue, Reverse the Red en Expand the Green. Deze initiatieven richten zich op het beschermen van bedreigde diersoorten, het verhogen van bewustzijn en het versterken van internationale samenwerkingen. In samenwerking met de Vrienden van Blijdorp kocht de dierentuin bijvoorbeeld 30 hectare grond in Nepal om ontbossing tegen te gaan. Daarnaast doet Blijdorp belangrijk genetisch onderzoek naar bedreigde soorten, zoals de Aziatische olifant en de Rüppellsgier.

Ook zet Blijdorp zich onder andere in voor de bescherming van het Caraïbische koraal met het project Roffa Reefs en voor het behoud van de Antilliaanse leguaan.

Dicht bij huis werkt Blijdorp aan de herintroductie van de kroeskoppelikaan in Nederland en stopte de dierentuin dit jaar met plastic wegwerpbekers.

Wetenschap van steeds groter belang

Blijdorp versterkt ook haar rol als natuurherstelorganisatie met wetenschappelijke projecten. Dit jaar zijn nieuwe onderzoeksprojecten gestart, waaronder een PhD-project rond de Rüppellsgier. In 2025 volgen nog meer studies gericht op bedreigde dieren zoals de Aziatische leeuw en de rode panda.