Restauratie De Nachtwacht in het Rijksmuseum van start

Door Nationale Recreatiegids / Femke van Arendonk
3 min
De oude vernislaag van het schilderijg De Nachtwacht in het Rijksmuseum in Amsterdam wordt langzaam verwijderd. Het tweede deel van de restauratie is daarmee van start gegaan, aldus het Rijksmuseum. Het museum wil het topstuk toekomstbestendig maken door de oude vernislaag te verwijderen. Dat meldt de NOS.

Acht restauratoren halen de vernislaag weg met een speciale absorberende doek. Tijdens een restauratie in 1975 en 1976 is deze vernislaag aangebracht. 

Bezoekers mogen meekijken

In een zaal van het Rijksmuseum wordt de restauratie uitgevoerd. Bezoekers van het museum kunnen achter een glazen muur zien hoe De Nachtwacht wordt opgeknapt. Voorafgaand aan de restauratie zijn er allerlei wetenschappelijke onderzoeken en tests gedaan om uit te zoeken welke mogelijkheden er waren. De Nachtwacht is de laatste jaren bestudeerd door verschillende restauratoren, conservatoren en wetenschappers. Dit gebeurde ook met AI.

Nieuwe techniek

In 2019 ging Operatie Nachtwacht van start. Vanwege de coronapandemie liep de operatie bijna een jaar vertraging op. Wetenschappers ontdekten tijdens het vooronderzoek dat Rembrandt een nieuwe techniek gebruikte om zijn schilderij tegen vocht te beschermen.

Rembrandt gebruikte loodhoudende olie hiervoor. Dat bracht hij aan onder de grondlaag op het doek. De Nachtwacht kwam namelijk tegen de buitenmuur van de Koveniersdoelen in Amsterdam te hangen en daar was het erg vochtig.