Ministerie over gedaalde podiumbezoeken: steun hard nodig

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
Dat het aantal bezoeken aan Nederlandse podia sterk is gedaald, laat zien dat steun hard nodig is. Dat zegt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in reactie op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het coronajaar 2020 trokken podia samen 5,3 miljoen bezoekers, ruim 14 miljoen minder dan in 2019. "De culturele en creatieve sector is hard geraakt", aldus een zegsvrouw van het ministerie.

Volgens haar benadrukken de cijfers "wat we al wisten". "Door de coronacrisis en lockdowns is er veel minder publiek naar de podia gegaan. Daarom hebben we gedurende de hele crisis ingezet op specifieke steunpakketten voor cultuur - bij elkaar ruim 1,9 miljard - naast de generieke pakketten, om zoveel mogelijk in stand te kunnen houden."

Aantal voorstellingen en concerten gehalveerd

Volgens het CBS halveerde het aantal voorstellingen en concerten. De inkomsten uit publiek (zoals onder meer kaartverkoop en opbrengsten uit horeca) daalden met 69 procent. De totale opbrengsten namen met 27 procent af, tot 663 miljoen euro. Dat er ook bijna een derde minder aan kosten was, maakte de terugval in inkomsten niet goed.

De meeste podia konden hun balans door de overheidssteun toch positief afsluiten, aldus het CBS. Van alle toegekende coronasteun ging 68 procent naar de grote podia met meer dan duizend plaatsen voor publiek. Die hadden over het algemeen ook de hoogste personeels- en huisvestingskosten en moesten de meeste inkomsten missen.

Door: ANP