5 millennia aan kralen geven een fascinerende blik op ons verleden

Door Redactie Nationale recreatiegids
6 min
‘5000 jaar kralen’ is nu te zien in het Rijksmuseum van Oudheden. Het museum brengt de mooiste kralen uit zijn collectie bijeen. Bezoekers kunnen genieten van honderden kleurrijke kralen en snoeren, die een beeld geven van het gebruik en de symboliek van kralen door de eeuwen heen. Het gros van de collectie is uit Nederland afkomstig. Desalniettemin zullen kralen van uit de hele wereld de revue passeren, van hout tot goud. ‘5000 jaar kralen’ is te zien tot en met 7 mei 2023. Meer informatie en kaarten reserveren via www.rmo.nl/5000-jaar-kralen.  

‘5000 jaar kralen’ presenteert kralen als mode en cultuur: wie droeg wat, wanneer en waarom? De tentoonstelling toont kralen van de prehistorie tot en met de 17de eeuw. Daaronder zijn exemplaren uit hunebedden van 5000 jaar oud, snoeren vol barnsteen uit de IJzertijd, Romeinse meloenkralen, Merovingische grafgiften, middeleeuwse gebedskralen en afval van de grootschalige Amsterdamse kralenindustrie van rond 1600. Er is een hoofdrol voor de Vroege Middeleeuwen, met lange snoeren vol kralen van glas en edelstenen. Veel van deze kralen waren geïmporteerd uit het Midden-Oosten, het Middellandse Zeegebied of Scandinavië. Nieuwe opgraaftechnieken en materiaal-technische analyses hebben het verleden gedateerd op een niet eerder vertoonde wijze. 

Speciale aandacht voor historische en eigentijdse collecties

De meeste kralen in de expositie zijn afkomstig uit de depots van het RMO. Er zijn kralen te zien uit de collectie middeleeuws Nederland en uit andere collectiegebieden. Verder toont de tentoonstelling objecten van de archeologische diensten van Amsterdam en ‘s-Hertogenbosch en diverse privéverzamelaars. Bij de laatmiddeleeuwse gebedskralen is een prachtig handschrift uit 1520 te zien met daarin afbeeldingen van rozenkransen van bloedkoraal, een bijzonder bruikleen van de Universiteitsbibliotheek van de Vrije Universiteit Amsterdam. 

De kralen zijn verdeeld over thema’s zoals ‘overal en altijd’, ‘voor mens en dier’, ‘geloof en gebed’ en ‘oogkralen en kraalogen’. Bezoekers maken kennis met persoonlijke verhalen over hedendaagse kralensnoeren en kunnen hun eigen kralenverhaal achterlaten. De beweeglijke moderne kralenkunst van Floor Kaspers verbindt het kralenthema met het heden, onder andere door haar nog altijd groeiende ‘Corona-tijdlint’. 

Bijbehorende publicatie   

Op dinsdagavond 10 mei 2022 geeft conservator Annemarieke Willemsen een lezing over de tentoonstelling in de reeks van RoMeO, de vriendenvereniging van het museum. Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie ‘5000 jaar kralen’, geschreven door Annemarieke Willemsen en gastconservator Mette Langbroek (€12,50, ISBN 978-90-71201-48-6 , 88 pagina’s). ‘5000 jaar kralen’ is te zien tot en met 7 mei 2023 op de afdeling ‘Archeologie van Nederland’ in het Rijksmuseum van Oudheden. Volg deze link voor een video-preview.

Door: Nationale Recreatiegids