Bijlmerramp dertig jaar geleden, KRO-NCRV komt met een dramaserie

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
KRO-NCRV maakt een dramaserie over de Bijlmerramp uit 1992. In dat jaar stortte een Boeing 747 neer op twee flatgebouwen in de Amsterdamse Bijlmermeer. De vijfdelige serie Rampvlucht zal vanaf het najaar op NPO 1 te zien zijn.

De dramaserie is een op werkelijkheid gebaseerde thriller over de Bijlmerramp zelf en "de vele vragen en mysterieuze gebeurtenissen" die als gevolg daarvan oprezen, aldus KRO-NCRV. De reeks wordt mede geregisseerd door Edson da Conceicao en Lourens Blok. Laatstgenoemde is ook betrokken is bij de NPO-serie Het verhaal van Nederland.

Veiligheidspin van motoren losgeschoten 

Op 4 oktober 1992 stortte het toestel van de Israëlische vliegtuigmaatschappij El Al met voornamelijk goederen aan boord neer in het zuidoosten van Amsterdam. Uit onderzoek bleek dat de veiligheidspin van een van de motoren was losgeschoten. Zeker 43 mensen kwamen om het leven, onder wie de drie bemanningsleden van de Boeing.

Parlementaire enquête 

In de maanden na de ramp werden bewoners en reddingswerkers ziek, waarna uitvoerig onderzoek werd gedaan naar de oorzaak daarvan en de gevolgen van de ramp zelf. Dit leidde uiteindelijk in 1998 tot een parlementaire enquête over welke informatie er allemaal was achtergehouden.

Door: ANP