Onontdekte kunstparels van vrouwen in de Gouden Eeuw

Door Redactie Nationale recreatiegids
4 min
Op Internationale Vrouwendag zet het Mauritshuis zeventiende-eeuwse kunst van vrouwelijke schilders en opdrachtgevers in de spotlight. Aan de hand van een aantal verbogen parels van vrouwelijke hand is het mogelijk om op drie dagen in maart een speciale collectie te bewonderen. Dit meldt het museum.   

Het uitgangspunt van de collectie is het onderbelichte schildersverhaal van de vrouw. Waarom krijgt een bezoeker als eerste een associatie bij Rembrandt als het gaat om de gloriedagen van de Hollandse schilderkunst? Het Mauritshuis wil met enkele kunststukken laten zien dat zijn revolutionaire schildertechnieken net zo goed beheerst werden door vrouwelijke tijdgenoten.  

Obstakels voor vrouwen 

Het museum verzorgt twee speciale rondleidingen. Tijdens de eerste rondleiding staat de vrouwelijke absentie uit de Nederlandse schilderkunst centraal. Waarom kennen wij eigenlijk amper vrouwelijke schilders uit de Gouden Eeuw? Volgens het museum komt dit niet door een gebrek aan vrouwelijke kunst maar door de extra obstakels die vrouwen in die tijd moesten overwinnen.

Vrouwen verkleed als mannen 

De tweede rondleiding richt zich op wat de tentoonstelling crossdressing in de zeventiende eeuw noemt. Het was niet ongewoon voor vrouwen van stand om zich te verkleden als man. Hierdoor kregen ze bijvoorbeeld toegang tot bepaalde kringen of konden ze dienst doen als soldaat. Dit weten we door de manier waarop vrouwen zich lieten afbeelden in de schilderkunst.

Naast rondleidingen is er op 6 en 13 maart een speciale lezing die gewijd is aan de beeldvorming rondom vrouwelijke schilders. De rondleidingen in het Haagse Mauritshuis zijn te bezoeken op 6, 8 en 13 maart. Voor tickets en aanvullende informatie is de volgende link beschikbaar.  

Door: Nationale Recreatiegids