Friese pronkstukken toegevoegd aan de Nederlandse Canon

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Acht objecten afkomstig uit het Fries Museum, het Fries Verzetsmuseum en het Keramiekenmuseum Princessehof worden toegevoegd aan de landelijke Canon. De musea worden hiermee lid van het landelijke netwerk van Canonmusea en -instellingen. Dit meldt de Leeuwarder Courant. 

De Canon is in 2006 opgesteld op verzoek van de Nederlandse staat. Het omvat de belangrijkste historische gebeurtenissen in de Nederlandse geschiedenis. Omdat het verleden leeft blijft de lijst voortdurend veranderen. De Canon heeft daarnaast een educatieve functie. Het programma sluit aan op de eindexamennormen van de middelbare scholen. Met oog op de ontwikkeling van het burgerschap is hiermee getracht om Nederlandse leerlingen een algemeen historisch besef aan te leren.

Friesland in Nederland 

Friesland heeft een bepalende rol gespeeld in de Nederlandse geschiedenis. Het Friese volk heeft altijd op de rand gestaan van Hollandse integratie en regionale zelfstandigheid. Aan de Canon wordt onder andere de oudste geschreven tekst van Nederland toegevoegd, die gedateerd is rond 29 na Christus. Verder wordt de fibula (mantelspeld) van Wijnaldum toegevoegd, een gouden sieraad uit de vroege middeleeuwen. Ook moderne geschiedenis komt aan het bod. Het verhaal van de Friese spion Mata Hari is toegevoegd. Tevens vinden we een stempel waarmee Joodse burgers werden gebrandmerkt en een amateurfilm over de deportatie van een Joodse familie uit Leeuwarden. 

De toevoegingen laten zien dat de Canon geen vast geheel hoeft te zijn. Het verleden ontwikkelt zich constant door wat, wie, en hoe wij kiezen om te bewaren.

Door: Nationale Recreatiegids/ Mila Tukker