Prehistorische olifanten en nijlpaarden in Flevoland

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Zaterdag 19 maart lanceert de tentoonstelling ‘Ice Age Flevoland: Van nijlpaard tot Neanderthaler’. In tegenstelling tot wat men zou verwachten van de jongste provincie in Nederland, heeft hier zich een complex prehistorisch leven afgespeeld. Dit meldt Flevopost. 

Doggerland 

Meer dan honderdduizend jaar geleden stikte het IJsselmeer van de nijlpaarden, leeuwen en bosolifanten. In een gebied dat zich uitstrekte tot aan Engeland werd de omgeving ook wel het Doggerland genoemd. Dankzij archeologische opgravingen bij de aanleg van de Marker Wadden zijn vele skeletresten aangetroffen. Deskundigen hebben kunnen aantonen dat de fossielen stammen uit een warme tussenijstijd. Deze duurde van 126.000 tot 116.000 jaar geleden. 

Botten en tanden 

Een andere belangrijke vondst waren de werktuigen van Neanderthalers. Zij hebben de omgeving in en rondom het IJsselmeer bewoond van 126.000 jaar tot zo’n 12.000 jaar geleden. De botten en tanden van de oermensen zijn zeer goed bewaard gebleven en zullen deel uitmaken van de expositie.

De tentoonstelling is opengesteld voor jong en oud. Na de opening van zaterdag 19 maart om 15:00 wordt er tevens een symposion gehouden over de bodemvondsten. Deze wordt georganiseerd door de Nederlandse Archeologievereniging uit Flevoland. Bezoekers kunnen de tentoonstelling tot en met juni bezichtigen. Ga naar deze link voor meer informatie.

Door: Nationale Recreatiegids/ Mila Tukker