Kenny B opent tentoonstelling over antikoloniale schrijver De Kom

Door Redactie Nationale recreatiegids
5 min
Op zaterdag 26 maart opent het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem een tentoonstelling over het leven van Anton de Kom. De tentoonstelling gaat over zijn strijd tegen racisme en koloniale uitbuiting. Kenny B, actief in de antiracistische emancipatiebeweging, opent de tentoonstelling. Dit melden het Openluchtmuseum en Welingelichte Kringen. 

Nederlandse Canon 

Sinds twee jaar is Anton de Kom opgenomen in de Nederlandse Canon. Toen hij in 1934 het boek “Wij slaven van Suriname” schreef benadrukte hij de zeer achterstallige economische toestand van de Surinaamse bevolking. Na de afschaffing van de slavernij in 1863 moest het land zichzelf redden en lieten de voormalige Nederlandse kolonisten het land armzalig achter.

De economische effecten van het kolonialisme 

In het boek schrijft hij dat voormalige slaven nog tien jaar moesten werken om de verliezen van de plantagehouders te compenseren. Er waren in Suriname geen middelen om een welvarende soevereine staat te worden. De economie was zwaar afhankelijk van het westen en de kennis voor het opzetten van een winstgevende industrie, die ook nog eens moest concurreren met hoger ontwikkelde industrieën, ontbrak. Tijdens het leven van De Kom verslechterde de situatie alsmaar.

Concentratiekamp 

De Kom sprak zich ook uit tegen werkloosheid en nam waar hoe racisme en armoede met elkaar waren vervlochten. Tijdens zijn leven verzette hij zich tegen Nazi-Duitsland. Hij schreef diverse boeken en artikelen voor communistische verzetskranten zoals De Vonk. Hierdoor werd hij na 1940 betrokken bij het verzet. Uiteindelijk belandde hij in een concentratiekamp. In 1945 overleed hij aan de gevolgen van tuberculose nabij Kamp Sandbostel.

De nog altijd levende strijd

De tentoonstelling in het Openluchtmuseum probeert de historische daden van De Kom te plaatsen in een lange traditie van antiracisme. Zo wordt een brug gelsagen naar de Black Lives Matter beweging van tegenwoordig. Het benadrukt de nog altijd bestaande strijd tegen racisme en armoede, een ideaal waarvoor De Kom uiteindelijk de ultieme prijs heeft betaald. 

Volg deze link voor meer informatie over de tentoonstelling.

Door: Nationale Recreatiegids/ Mila Tukker 

Beeld: BWSA