Archief roept verwanten van gastarbeiders op voor tentoonstelling

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Het Noord-Hollands Archief in Haarlem doet een oproep aan iedereen die verwant is aan een arbeidsmigrant. In april lanceren zij een nieuwe tentoonstelling over migranten die in de jaren zestig en zeventig aankwamen in het Kennemerland. Dit meldt Noord-Hollandse Dagblad.  

De tentoonstelling onder de naam “50 jaar migratie in Nederland” richt zich op de grote diversiteit die bestond onder de eerste naoorlogse migratiestromen. Een veelvoorkomende groep in de Nederlandse samenleving zijn de Turkse en Marokkaanse migranten. Minder bekend zijn de Italiaanse, Portugese en Spaanse migranten die naar het Kennemerland kwamen om te werken in de Noord-Hollandse industrie.

Gastarbeid in Nederland 

De Canon van Nederland noemt dat de gastarbeiders vaak werden ingevlogen voor zware arbeid met slechte werkomstandigheden. In Noord-Holland waren ze actief in de scheepsbouw en de Koninklijke Hoogovens.

Migranten werden naar Nederland gehaald met de belofte weer terug te kunnen keren naar hun land van oorsprong. In de praktijk pakte dit heel erg anders uit en velen bleven permanent. Hierdoor zijn de gastarbeiders een onafscheidelijk deel van onze geschiedenis en samenleving geworden.

Help het archief 

Het Noord-Hollands archief doet een oproep aan iedereen met sporen van een immigratieverleden. Denk aan voorwerpen, paspoorten, arbeidscontracten of anekdotes. Geïnteresseerden kunnen hun bronnen voor 10 april 2022 opsturen naar inlichtingen@noord-hollandsarchief.nl t.a.v. Mart van de Wiel. Vanaf eind april 2022 zal de tentoonstelling openen.

Door: Nationale Recreatiegids 

Beeld: Noord-Hollands Archief