Tentoonstelling over leven met armoede in Nederland

Door Redactie Nationale recreatiegids
5 min
In de multimediale tentoonstelling ‘Tegenspoed, verhalen over armoede’ laten documentair fotograaf Dirk-Jan Visser, Noorderlicht en Gevangenismuseum Veenhuizen zien dat er bij armoede veel meer komt kijken dan een lege portemonnee voor dagjes uit. Armoede omvat keuzestress, uitsluiting en schaamte. Dit melden Noorderlicht en Dagblad van het Noorden.  

Persoonlijke verhalen 

Vier personen die hebben geworsteld met armoede doen hun verhaal. Dirk-Jan Visser begeleidt hen met context en schetst de werking van armoedebestrijding en schuldhulpinstanties. Centraal in de tentoonstelling staat hoe deze instanties vaak onvoldoende hulp kunnen bieden aan mensen in een financieel onstabiele situatie.

Schuldenspiraal 

In sommige gevallen wordt er eerder geld verdiend aan de slachtoffers dan dat er goede begeleiding wordt aangeboden om uit de armoedespiraal te komen. Mensen vanuit de hele samenleving komen aan het woord. Van een moeder die in de schulden raakte door te verhuizen tot een jonge student die in de problemen kwam door twee mislukte studies. Met interviews, muziek, foto’s en een nagespeeld intakegesprek bij de schuldhulpverlening komt de ongelofelijke realiteit van armoede in Nederland tot leven. 

50 euro per week 

Een van de betrokkenen vertelt hoe ze met een vijfkoppig gezin van 50 euro per week moest rondkomen nadat ze in de schuldsanering was beland. Tegenwoordig doet zij als ervaringsdeskundige haar verhaal op scholen. Naast het betalen van vasten lasten leidt een beperkt budget ook tot andere problemen. Vrienden die je uitnodigen voor een borrel moet je afwijzen. Vakanties zitten er niet meer in en ouders in de bijstand kunnen hun kinderen niet dezelfde dingen bieden als hun klasgenoten. Ook deze kinderen lopen daardoor een achterstand op. Ze missen bijvoorbeeld sportevenementen, schoolreizen of de kans om zich muzikaal te ontwikkelen. 

De tentoonstelling is tot en met 9 december te aanschouwen in het Gevangenismuseum te Veenhuizen. Het museum is wekelijks geopend vanaf 10:00 tot 17:00 op de dagen dinsdag tot en met zondag. Bezoek deze link voor meer informatie over de entree. 

Door: Nationale Recreatiegids