Museum in Texel heeft recht op duurzaamheidssubsidie
Op Texel bevindt zich Museum de Waelstee. Dit kleine streekmuseum heeft het enorm zwaar gehad tijdens de coronapandemie. Omdat een groot deel van de werkzaamheden worden uitgevoerd door vrijwilligers was het niet altijd even gemakkelijk om de culturele instelling draaiende te houden. Dit meldt de Provincie Noord-Holland.
Vlas en wol
Streekmuseum de Waelstee is zo’n 50 jaar geleden in het leven geroepen. Van oudsher diende het museum als een wagenmuseum. Dankzij Texels sterke affiliatie met landbouw, personen- en veevervoer heeft het eiland een rijke collectie aan rijtuigen bewaard. De twee belangrijke historische industrieën waren de schapenhouderij en de vlasteelt. Tot aan de achttiende eeuw waren de bewoners van het eiland gespecialiseerd in het spinnen en bewerken van wol en vlas.
Vrijwilligers
Dankzij de coronapandemie kwamen veel werkzaamheden in het museum stil te liggen. In totaal maakt het museum gebruik van zo’n 30 vrijwilligers. Vaak vallen zij onder risicogroepen dankzij hun leeftijd of kwetsbare gezondheid. Daarom heeft de provincie Noord-Holland in 2021 een kleine investering gedaan voor de installatie voor zonnepanelen. Het historische erfgoed van de Waelstee heeft in totaal 48 nieuwe zonnepanelen laten installeren. Dit zal de oplopende kosten drukken, vooral op een zonnige plek als het Waddeneiland Texel.
De subsidie valt onder het Economisch Herstel- en Duurzaamheidsfonds van de provincie. Naast musea hebben ook filmtheaters, poppodia en bibliotheken recht op subsidies voor nieuwe energiebesparings-maatregelen.
Door: Nationale Recreatiegids/ Mila Tukker