Bouw cultuurcomplex in Delfzijl stilgelegd door oplopende kosten

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
De kosten voor de rennovatie van een nieuw cultuurcentrum in Delfzijl rijzen de pan uit. Wethouders van de gemeente Eemsdelta hebben daarom de bouw voorlopig stilgelegd. In de gemeenteraad volgen debatten over de ruim 24 miljoen euro die nodig is voor het complex. Dit meldt RTV Noord. 

Inspecties 

Het huidige cultuurcomplex, De Molenberg, is drastisch toe aan rennovatie. In het complex zijn een theater en een bibliotheek te vinden. Vooral het theater staat op het punt om niet door de inspecties te komen. In 2019 werd daarom besloot om een nieuwbouwcomplex te bouwen op de huidige plek.

Initieel zou het complex 22,6 miljoen euro kosten, waarop het college van B&W in het najaar van 2021 nog eens 1,4 miljoen extra vroeg. Zelfs na de tweede aanvraag blijkt het bedrag niet genoeg. De gemeente onderzoekt nu of kostenbesparende maatregelen het project binnen de perken kunnen houden.

Inflatie 

Een oorzaak voor de oplopende kosten is de inflatie. Door de stijging van grondstoffen willen aannemers geen vast prijs meer afspreken maar een open einde; afhankelijk van de prijsontwikkelingen een rekening opstellen. Dit wil de gemeenteraad vooral voorkomen.

Het complex had klaar moeten zijn voor het vijfjaarlijkse zeilfestival DelfSail. Uit prognoses is echter gebleken dat deze deadline niet meer wordt gehaald. Theatervoorstellingen blijven echter doorspelen in het verouderde pand dat er al staat.

Door: Nationale Recreatiegids

Beeld: Gemeente Eemsdelta