Johan Derksen legt kaars-anekdote uit voor bijna 1 miljoen kijkers

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
De uitzending van Vandaag Inside waarin Johan Derksen inging op de ophef die was ontstaan na de zogenoemde kaars-anekdote die hij dinsdagavond vertelde in dat programma, is woensdag door 885.000 mensen gezien. Dat is iets meer dan dat er doorgaans naar het programma kijken, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek (SKO). Het programma behaalt de negende plaats in de kijkcijferlijst.

Derksen onthulde dinsdag in Vandaag Inside een "jeugdzonde" waarbij hij na een met drank overgoten stapavond een door de alcohol bewusteloos geraakte vrouw naakt achterliet met een kaars tussen de benen. Daarop ontstond woensdag veel commotie, omdat het voorval niet alleen door veel mensen als schokkend werd ervaren, maar er in de betreffende uitzending ook smakelijk om werd gelachen.

Woensdagavond nuanceerde Derksen het verhaal enigszins door in het SBS6-programma te stellen dat hij de vrouw in kwestie niet met de kaars had gepenetreerd, maar hem op een sokkel tussen de benen van de vrouw had gezet. Ook verklaarde hij dat hij met de anekdote voornamelijk de tijdsgeest van de jaren 70 had willen neerzetten, en zich er nu dan ook voor te schamen.

Die verklaring werd door critici zoals Janke Dekker, voorzitter van het meldpunt voor seksueel ongepast gedrag in de entertainmentsector MORES, als een "ongeloofwaardige poging tot schadebeperking" gezien. Ook regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer was teleurgesteld omdat "maar niet leek door te dringen hoe kwetsend alles" is wat de heren hebben gezegd.

SBS6-eigenaar Talpa Network heeft nog niet gereageerd op de meest recente uitspraken van Derksen.

Door: ANP