NPO-baas in NRC: intern enige reflectie bij Ongehoord Nederland

Door Redactie Nationale recreatiegids
6 min
De Nederlandse Publieke Omroep ziet "intern enige reflectie" bij omroep Ongehoord Nederland. Dat meldt NPO-bestuursvoorzitter Frederieke Leeflang vrijdag in een interview met NRC.

De NPO legde de omroep van Arnold Karskens donderdag een financiƫle sanctie op omdat ON de journalistieke code doorlopend schendt. Zo verspreidt ON nepnieuws, nodigt het te eenzijdige gasten uit en worden er eigenlijk nooit kritische vragen gesteld in het programma Ongehoord Nieuws.

Karskens zei in een reactie dat hij het niet eens is met de sanctie. Hij stelde dat de NPO ageert tegen "bepaalde, blijkbaar ongewenste, meningen die wij laten horen over bijvoorbeeld de enorme massa-immigratie en de gevolgen van de doorgeslagen klimaat- en milieumaatregelen in ons land". Eerder noemde Karskens de sanctie van de NPO "een aanval op de persvrijheid".

Zomercursus

Maar NPO-baas Leeflang stelt in NRC dat bij het verlagen van de sanctie is "meegenomen dat er intern bij ON naar ons wel enige reflectie is". Leeflang wijdt verder niet uit over die reflectie. Ook stelt zij dat de presentatoren van ON "worden begeleid" en "feedback krijgen".

De twee vaste presentatoren grapten na een hard rapport van de ombudsman over hun gebrek aan kritische vragen in de uitzending schamper dat ze "wel even op zomercursus" zouden gaan. Ook dit nuanceert Leeflang in NRC: "Ik kan me voorstellen dat voor alle journalisten geldt: je wilt steeds beter worden."

Niemand controleert

Er is overigens niemand die nu gaat controleren of Karksens en zijn omroep een andere koers gaan varen. "Wij gaan als NPO niet over de journalistieke inhoud van de programma's, maar over de integriteit van de NPO en de samenwerking", laat een woordvoerder van NPO weten. "Die taak ligt bij de omroepen zelf." Het College van Omroepen meldt echter dat ook dit orgaan niet gaat toezien of ON de inhoud van zijn programma's verandert. Ook staatssecretaris Gunay Uslu (Media) blijft herhalen zich "niet te gaan bemoeien" met de zaak-Ongehoord Nederland.

Het orgaan binnen de NPO dat controleert of programma's en omroepen zich aan de journalistieke code van de NPO houden, is de ombudsman. Margo Smit startte in februari een onderzoek nadat zij een recordaantal klachten ontving over de uitzendingen van Ongehoord Nederland. Dit onderzoek leidde uiteindelijk tot de sanctie die donderdag werd opgelegd. Ongehoord Nieuws, tot nu toe het enige tv-programma van ON!, heeft een zomerstop tot 16 augustus. "Alle klachten die binnenkomen, worden op dezelfde manier in behandeling genomen", liet de ombudsman donderdag weten.

Door: ANP