Selectielijsten voor prijzen Televizier-gala dit jaar diverser

Door Redactie Nationale recreatiegids
4 min
De selectielijsten voor de prijzen voor presentatoren die worden uitgereikt tijdens het Televizier-Ring Gala, worden dit jaar diverser. Dat belooft hoofdredacteur Jeroen de Goeij van de Televizier-gids, die het gala jaarlijks organiseert. "Zeker bij de selectielijsten voor de aanstormende talenten zal meer diversiteit zichtbaar zijn", zegt hij.

De Goeij reageert hiermee op recente kritiek van Aldith Hunkar, die een kwart eeuw geleden de Televizier-Ster voor beste presentatrice won. Sindsdien zijn er nog maar zelden niet-witte presentatoren genomineerd. De selectielijsten waar het publiek op kan stemmen, worden samengesteld door de organisatiecommissie.

De hoofdredacteur van de Televizier-gids snapt de kritiek van Hunkar. "Tegelijkertijd werken wij als organisatiecommissie met de namen die in Nederland op televisie te zien zijn", beklemtoont De Goeij. "Je merkt echter wel dat er op televisie een nieuwe generatie is opgestaan die merkbaar meer divers is dan vroeger het geval was. Dat zal je dit jaar zeker terugzien bij de selectielijsten voor de aanstormende talenten."

De Avondshow met Arjen Lubach

Overigens kunnen stemmers zelf ook alternatieve namen aandragen in het invulveld op het stemformulier: "En het blijft een publieksprijs: uiteindelijk bepalen wij niet wie de beeldjes krijgt, maar het Nederlandse publiek." De Goeij noemt de selectiecommissie van het Televizier-gala "zeker wel divers", maar erkent ook dat er geen mensen van kleur in de commissie zitten: "Dat zou een punt kunnen zijn dat we meenemen in de evaluatie na de komende editie."

Het stemmen voor de vierde kwalificatieronde voor de Gouden Televizier-Ring is dinsdag begonnen. Het publiek kan nu vijf programma's uit het afgelopen kwartaal nomineren. De Avondshow met Arjen Lubach en Vandaag Inside zijn uitgesloten omdat dit volgens de organisatie spin-offs zijn van Zondag met Lubach en Voetbal International, die de ring eerder wonnen.

Chateau Bijstand doet wel mee, omdat dat volgens de organisatie geen spin-off is van Chateau Meiland. De makers van De Avondshow en VI hebben protest aangetekend tegen deze gang van zaken, maar kregen nul op het rekest van de Televizier-gids.

Door: ANP