Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kabinet verdeeld over terugkeer coronatoegangsbewijs cultuursector

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Het kabinet is verdeeld over een eventuele terugkeer van het coronatoegangsbewijs (ctb). Zorgminister Ernst Kuipers is "niet voornemens" die opnieuw in te voeren. Alleen als een meerderheid van de Tweede Kamer dat wel wil, gaat hij daartoe een apart wetsvoorstel indienen. Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken is minder stellig, omdat veel sectoren de pas "in de gereedschapskist" willen houden, zei ze woensdag in het coronadebat met de Tweede Kamer.

Adriaansens (VVD) is zich bewust van de politieke gevoeligheid over de toegangspas, maar zei dat de sectoren "goede argumenten" hebben om die toch achter de hand te houden, als laatste redmiddel om sluiting te voorkomen bij een enorme opleving van het coronavirus. Het openhouden van de samenleving is het uitgangspunt van de langetermijncoronastrategie van het kabinet, benadrukt Adriaansens.

VVD-Kamerlid Harry Bevers zei dat in 14 van de 29 sectorplannen de terugkeer van een ctb is opgenomen. De VVD-fractie wil die toegangspas graag weer terug. Coalitiepartner CDA niet. Volgens CDA-Kamerlid Joba van den Berg is tot nu toe niet aangetoond dat het ctb heeft geleid tot minder coronabesmettingen. Volgens Adriaansens is uit verschillende onderzoeken gebleken dat de pas "wel degelijk effectief" is geweest.

Wettelijke grondslag

Naast het CDA zien ook verschillende oppositiepartijen niets in de terugkeer van het toegangsbewijs, zoals de PVV, SGP, DENK en de BoerBurgerBeweging (BBB).

Overigens is er momenteel geen wettelijke grondslag voor een coronatoegangsbewijs. In de wetswijziging van de Wet publieke gezondheid (Wpg), die recent bij de Tweede Kamer is ingediend, is de invoering van het ctb niet opgenomen. Via de aangepaste Wpg worden straks het nemen van collectieve coronamaatregelen - zoals de verplichting een mondkapje te dragen - wettelijk verankerd. De Tweede Kamer moet het wetsvoorstel nog behandelen. De Raad van State heeft het kabinet onlangs geadviseerd de toegangspas wél in de Wpg op te nemen.

Maatschappelijke weerstand

Onder meer werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland en de cultuursector willen die pas kunnen inzetten, om sluiting te voorkomen. Dat hebben zij opgenomen in hun sectorplannen, waarin ze op verzoek van het kabinet aangeven wanneer ze welke maatregelen nemen bij een opleving van corona.

Met het coronatoegangsbewijs mochten mensen tijdens de coronapandemie op bepaalde locaties alleen naar binnen als ze waren getest, gevaccineerd of aantoonbaar waren hersteld van corona. De maatschappelijke weerstand tegen de maatregel was groot. De pas is al een paar maanden geleden afgeschaft.

Door: ANP

29 november '24 ( 9:34)

Paul Steenbergen-penning voor acteur Mark Rietman

Acteur Mark Rietman heeft donderdagavond in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag de prestigieuze Paul Steenbergen-penning gekregen. Rietman ontving de doorgeefprijs voor toneelspelers uit handen van Eelco Smits.

29 november '24 ( 8:30)

Volledige raad van toezicht NTR stapt op na meldingen mediadirecteur

De volledige raad van toezicht van omroep NTR stapt per direct op. De leden hebben hun ontslag aangeboden aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Een woordvoerder van de taakomroep bevestigt dat na berichtgeving van het AD. Aanleiding is "een aanzienlijk aantal meldingen van serieuze aard" over mediadirecteur Willemijn Francissen. De NTR heeft een brief gestuurd naar de werknemers.

28 november '24 (13:30)

Rijksmuseum komt met Collectie Online: 'De collectie van het Rijksmuseum is van iedereen'

Het Rijksmuseum lanceert het nieuwe platform Collectie Online met 800.000 kunstwerken op hoge resolutie, 500.000 boeken en 800 meter documentatie op één plek. Dit platform moet de collectie van het Rijksmuseum nog toegankelijker maken, mede door de inzet van artificial intelligence en Linked Open Data. Bezoekers kunnen hierdoor op een makkelijk en interessante manier zoeken in collecties. Ook kunnen ze deze downloaden én delen. “Met de Collectie Online zet het Rijksmuseum een nieuwe standaard voor het delen van erfgoeddata”, aldus het museum in een persbericht.

28 november '24 (12:32)

Duotentoonstelling over Kiefer door Van Gogh en Stedelijk Museum

Het Stedelijk Museum en het Van Gogh Museum in Amsterdam houden volgend jaar gezamenlijk een tentoonstelling over Anselm Kiefer. Daar is nieuw werk te zien van de Duitse kunstenaar, die bekendstaat om zijn grote doeken en ruimtelijke installaties. Een nieuw schilderij van meer dan 24 meter vormt het middelpunt van de expositie, 'Sag mir wo die Blumen sind'.

27 november '24 (15:30)

Saïd & Anna, EO-kinderserie, maakt kans op Amerikaanse contentprijs

De EO-kinderserie Saïd & Anna maakt volgend jaar kans op een Amerikaanse contentprijs. De serie is genomineerd voor de Kidscreen Awards in San Diego. Saïd & Anna maakt kans in de categorie beste liveactionserie.

27 november '24 (14:30)

NPO richt adviesraad op voor jongeren om hen mee te laten denken over vraagstukken publieke omroep

De NPO richt een adviesraad op om jongeren uit heel Nederland structureel en actief te laten meedenken bij verschillende vraagstukken rond de publieke omroep. Dat heeft de NPO woensdag gemeld.

27 november '24 (12:20)

Volgens NPO is stevige verdiepingsslag noodzakelijk voor cultuurverandering omroepen

Volgens de NPO is er nog een stevige verdiepingsslag nodig bij de omroepen om tot een cultuurverandering te komen. Dat laat de NPO weten in een reactie op rapportages van de regeringscommissaris voor seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld (RCGOG) en het Commissariaat voor de Media (CvdM).

27 november '24 ( 9:56)

Onontdekte Einstein-brieven onthullen uniek moment in geschiedenis van natuurkunde

Drie onlangs ontdekte brieven van Albert Einstein aan Nobelprijswinnaar Heike Kamerlingh Onnes bieden een unieke inkijk in een cruciale periode in de natuurkunde. De correspondentie, daterend uit 1911 en gevonden in de archieven van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden, laat zien dat Einstein destijds het fenomeen van supergeleiding – ontdekt door Kamerlingh Onnes – niet volledig wist te waarderen. Dit meldt Rijksmuseum Boerhaave. 

27 november '24 ( 9:20)

Tilda Swinton gaat tentoonstelling samenstellen voor Eye Filmmuseum Amsterdam

Tilda Swinton gaat een tentoonstelling samenstellen voor Eye Filmmuseum in Amsterdam. De expositie van de Britse actrice, die een Oscar ontving voor haar bijrol in de thriller Michael Clayton, zal vanaf eind september 2025 te zien zijn.

27 november '24 ( 8:50)

Jason Bhugwandass ontvangt penning voor werk en inzet bescherming kinderrechten

Jason Bhugwandass heeft dinsdagmiddag in Den Haag de Clara Meijer-Wichmann Penning gekregen. De penning wordt jaarlijks door de Liga voor de Rechten van de Mens uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich "op uitzonderlijke wijze" heeft ingezet voor de mensenrechten in Nederland. Bhugwandass krijgt de onderscheiding voor zijn "belangrijke bijdrage" aan de bescherming van kinderrechten in de gesloten jeugdzorg.